Μπίτολα: Οι «Μακεδόνες» στα τουρκικά αρχεία…


 Ιούνιος 25, 2011.

Μπίτολα.

Με θέμα « Η Μακεδονία κατά την περίοδο της συνταγματικής μεταρρύθμισης» άνοιξε το φόρουμ με τη συμμετοχή  αποστολών από την Τουρκία και την πΓΔΜ.

Εμπνευστής του συνεδρίου είναι ο Μπερικετλή Μουσταφά, ο οποίος γεννήθηκε στο Βέλες και ζει στην Κωνσταντινούπολη, και ισχυρίζεται ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά έγγραφα τα οποία πιστοποιούν την «Μακεδονική Ανεξαρτησία», ακόμη κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (!!)


«Αυτό επιβεβαιώνεται από έναν ανώτερο αξιωματικό της Οθωμανικής Κυβέρνησης που ζούσε σε αυτές τις περιοχές της Μακεδονίας. Και αυτή η διαπίστωση είναι πολύ σημαντική για το διάστημα από το 1878 έως 1900, ότι , δηλαδή, οι ‘Μακεδόνες’ αρχίζουν να οργανώνονται πολιτικά», δήλωσε ο   ερευνητής Μουσταφά Μπερεκετλή από την Τουρκία.

Μεταξύ των εγγράφων αυτών υπάρχει και η κατάργηση της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία, ιστορικής απόψεως.

«Τα έγγραφα τεκμηριώνουν ότι οι ‘Μακεδόνες’ περισσότερο από μισό αιώνα, αυτοπαρουσιάζονται ως ‘Μακεδόνες’, δήλωσε ο καθηγητής Δρ Ζάτλο Ζόγκλεφ, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Μπίτολα.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν μια σημαντική γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Βρισκόμαστε κοντά τώρα, ως δύο χωριστά κράτη,  με ξεχωριστό πολιτισμό και τέχνες, με ξεχωριστό αθλητισμό και λοιπά,  οι συναντήσεις  όμως αυτές βοηθούν  στη γνωριμία και στη δημιουργία φιλικών σχέσεων» δήλωσε ο Μουσταφά Φαρσάκογλου, δήμαρχος της δήμου Ανταλάρ της Τουρκίας.

Το συνέδριο συνεχίζεται και αύριο (σήμερα) και στο πέρας του θα κυκλοφορήσει η συλλογή των εγγράφων  αυτής της έρευνας.



Πηγή: Канал 5