Βούλγαρος πρόεδρος: «Θα προκαλέσει ένταση στη Βουλγαρία η ονομασία Βόρεια ή Άνω Μακεδονία»


Ιούνιος 7, 2011.

Τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τη δήλωση του προέδρου της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, στη Σλοβενία για το όνομα της πΓΔΜ.
 Ο Βούλγαρος πρόεδρος είπε ότι η Βουλγαρία θα στηρίξει οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση στη διαμάχη για το όνομα της πΓΔΜ, αλλά η αποδοχή ενός γεωγραφικού προσδιορισμού μπορεί να προκαλέσει ένταση στη Βουλγαρία, σημειώνει χαρακτηριστικά η σκοπιανή εφημερίδα Ούτρινσκι Βέσνικ.


«Απλά δίνω ένα παράδειγμα  για το τι ακούγεται τις τελευταίες ημέρες- όπως τα ονόματα Βόρεια ή Άνω Μακεδονία, αυτά πρέπει να συζητηθούν σε σχέση με τη Μακεδονία του Πιρίν, η οποία βρίσκεται σε βουλγαρικό έδαφος. Το ερώτημα που τίθεται – τι θα λέγατε ότι είναι ο πληθυσμός αυτός του βουλγαρικού τμήματος; Αλλά ας αφήσουμε τους φίλους μας να βρουν μια κοινή ονομασία και εμείς, οι Βούλγαροι, θα βρούμε έναν τρόπο να εκφράζουμε εποικοδομητικά τη θέση μας», είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος, Γκεόργκι Παρβάν οφ.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο Παρβάνοφ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό τους της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ, στη Λιουμπλιάνα, όπως σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βέτσερ’.

Η εφημερίδα των Σκοπίων ‘Ντνέβνικ’ για το ίδιο θέμα αναφέρει:
« Θα σας δώσω ένα παράδειγμα του τι συζητείται τις τελευταίες ημέρες. Είναι τα ονόματα Βόρεια ή Άνω Μακεδονία, μέσα στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συζητηθεί και το έδαφος της Μακεδονίας του Πιρίν. Τίθεται το ερώτημα  τι θα πεί σε μια τέτοια εκδοχή,  ο βουλγαρικός πληθυσμός αυτής της περιοχής;» δήλωσε ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους. 
Σύμφωνα με τον Παρβάνοφ –γράφει η Ντνέβνικ- ας βρουν η Αθήνα και τα Σκόπια μια λύση και η Βουλγαρία θα βρει τρόπο να εκφράσει μια εποικοδομητική θέση», σημειώνει η αναφερόμενη σκοπιανή εφημερίδα που έχει τίτλο για το θέμα αυτό:  «Ο Παρβάνοφ είναι κατά  της ονομασίας Βόρεια ή Άνω Μακεδονία».

Στο ίδιο πνεύμα είναι και τα δημοσιεύματα της Kurir, της Τόσκα,  και των τηλεοπτικών σταθμών Sitel, Alfa,  και Telma.

--