Οχρίδα: « Η «μακεδονική» γλώσσα ήταν η μητρική γλώσσα του Κυρίλλου και του Μεθοδίου»


Ιούνιος 27, 2011.

«Ο Γερμανός καθηγητής  Βόλφ Όσλις /Wolf Oshlis συχνά αναφέρεται στον σλαβιστή Ράινχολντ Τράουμαν / Rainhold Trautman, ο οποίος το 1948 καθόρισε ότι η γλώσσα μας,  ήταν η μητρική γλώσσα των Σλάβων εκπαιδευτικών», γράφει η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βέτσερ’ σε σημερινό δημοσίευμά της.

Και συνεχίζει:


«Εκατόν δώδεκα προσωπικότητες από 24 χώρες θα συμμετάσχουν σήμερα στο Διεθνές Συμπόσιο για τη σλαβοσκοπιανή γλώσσα της Φιλολογίας και του Πολιτισμού.
Μεταξύ των κυριότερων γλωσσολόγων και μακεδονιστών, είναι ο ακαδημαϊκός Ala Sheshkin από τη Ρωσία, ο Ιβάν Ντορόβσκι από την Δημοκρατία της Τσεχίας, οι καθηγητές  ο Maciej Kavka,η  Irena Stavova-Kavka και  ο Jan Sokolowski από την Πολωνία, ο Wolf Oshlis από τη Γερμανία και ο Μπράνκο Τόσοβιτς από την Αυστρία. (σ.σ. Σλαβικής καταγωγής, σλαβιστές).

«Οι φίλοι, αυτοί,  της σλαβοσκοπιανής γλώσσας  έχουν συχνά λάβει θέσεις υπεράσπισης για  αυτήν», σημειώνει η εφημερίδα και συνεχίζει: «για παράδειγμα ο Wolf Oshlis, συχνά αναφέρεται στο γερμανό σλαβιστή του περασμένου αιώνα, Rainhold Trautman.

«Εμείς, εδώ και καιρό, στη Γερμανία, έχουμε κολλήσει στη θέση του επιστήμονα, που το 1948 έγραψε  ότι η σλαβοσκοπιανή γλώσσα ανήκει στις σλαβικές γλώσσες και ότι ήταν η μητρική γλώσσα του Κυρίλλου και Μεθοδίου, καθώς και η νεότερη απόδοσή της ανήκει στην οικογένεια της σλαβικής ομογλωσσίας», είπε ο Oshlis.

(επί λέξει: « најмладиот административен и наставен јазик во словенското јазично семејство »: η νεότερη διοικητική και διδασκαλική γλώσσα ανήκει  στην  σλαβική γλωσσική οικογένεια»).

Το επίκεντρο του σεμιναρίου θα αποτελέσουν δύο σημαντικές επέτειοι : τα 150 χρόνια των πρακτικών της λαογραφίας του Μιλαντινόβσι και τα 90 χρόνια από τη γέννηση του  Βλάζε Κονέσκι.

Επιπρόσθετα, στις 14 και 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το 38ο επιστημονικό συνέδριο των σκοπιανών μελετητών που θα φέρει σε επαφή επιστήμονες από ογδόντα χώρες.

«Φέτος, όπως ανακοινώθηκε, το Διεθνές Σεμινάριο για την Σλαβοσκοπιανή Γλώσσα, έχει προϋπολογιστεί σε 5,5 εκατομμύρια.  Το Πανεπιστήμιο του «Κυρίλλου και Μεθοδίου» καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, περίπου τέσσερα εκατομμύρια και ένα εκατομμύριο ενισχύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και 500.000 δηνάρια από το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών», σημειώνει, χαρακτηριστικά, η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βέτσερ’.

--
Πηγή: Вечер