Βουλγαρία: Εξαγωγές πολεμικού υλικού αξίας 259 εκατ. ευρώ



Ιούλιος 20, 2011.

Σόφια.

339 άδειες για εξαγωγές και μεταφορά όπλων από το έδαφος της Βουλγαρίας εκδόθηκαν πέρυσι από την ‘Διατμηματική Επιτροπή’, ‘για τον έλεγχο των εξαγωγών και της μη μετάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής’, η οποία επιτροπή  βρίσκεται υπό τον Υπουργό  Οικονομίας και Ενέργειας.


Η επιτροπή έδωσε, συνολικά, 614 άδειες, σύμφωνα με την έκθεση της, οι οποίες εγκρίθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών της Κυβέρνησης.

Ο μεγαλύτερος αριθμός, των εξαγωγών και μεταφορά τους, εκδόθηκε για την Ινδία, την Αίγυπτο και την Τσεχική Δημοκρατία.

Η συνολική αξία των εξαγωγών και η μεταφορά όπλων από τη Βουλγαρία για το 2010 είναι της τάξης των € 259.088.528.

Η επιτροπή αρνήθηκε την εφαρμογή σε δύο περιπτώσεις εξαγωγών όπλων από τη Βουλγαρία.

Ως προς τις εισαγωγές όπλων

Για την εισαγωγή και η μεταφορά των όπλων  στο έδαφος της Βουλγαρίας το περασμένο έτος η επιτροπή εξέδωσε 275 άδειες, ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών αφορά όπλα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Σερβία, τη Τσεχία και την Ουκρανία.

Η συνολική αξία των εισαγωγών και η μεταφορά στο βουλγαρικό έδαφος είναι της τάξης των € 55.465.958 καθώς και η πλειονότητα των εξαγωγών και μεταφορά τους αφορούν στην Γαλλία, την Τσεχία, τη Σερβία, την Ουκρανία και την Ολλανδία. Τα περισσότερα των εμπορευμάτων αναφέρονται σε εκσυγχρονισμό του βουλγαρικού στρατού.

Το υπόλοιπο μέρος αφορά όπλα που προορίζονται για πώληση στην εγχώρια αγορά και, επίσης, την εισαγωγή και μεταφορά  εκρηκτικών και πυρομαχικών για καταστροφή.

Το 2010 η Επιτροπή εξέδωσε και 21 άδειες για τη διαμετακόμιση όπλων από το έδαφος της Βουλγαρίας.

Είκοσι πέντε κομμάτια έχουν πιστοποιητικά για εξαγωγή και μεταφορά προϊόντων τεχνολογίας που εξεδόθη πέρυσι από τον Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας και άλλα τρία για τα οποία απλώς διαμεσολαβεί η βουλγαρική επιτροπή και τα οποία αρχειοθετούνται στο δημόσιο μητρώο.

--
Πηγή: Информационна Агенция "Фокус"