Αλβανία: Αποκαλυπτήρια αγάλματος του Τζορτζ Μπους


Ιούλιος 6, 2011.

Στην  Fushe Kruje έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του πρώην αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος το 2007, στην επίσκεψή του στην Αλβανία, σταμάτησε στην πόλη αυτή.


Η αποκάλυψη του αγάλματος έγινε από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

«Ο φιλο-αμερικανισμός των Αλβανών είναι τέτοιος που θα πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι αλλά και οι ερχόμενες γενιές. Οι ΗΠΑ έχουν τον ρόλο του σωτήρα και αυτός είναι θεμελιωμένος  στις ρίζες  και τα θεμέλια της ελευθερίας. Είναι θεμελιωμένος στην αλβανική αναζήτηση για την δημιουργία μιας ελεύθερης χώρας», δήλωσε ο Μπερίσα στην ομιλία των αποκαλυπτηρίων.

«Ο πρόεδρος Μπους ήρθε σε αυτήν τη χώρα τη μεγάλη μέρα της εθνικής μας ιστορίας, της εθνικής μας ενότητας, της ομοσπονδίας του Πρίζρεν. Ο αμερικανός πρόεδρος έφερε δύο μηνύματα για το αλβανικό έθνος και την ιστορία του.  –Η Αλβανία στο ΝΑΤΟ-, ήταν η δήλωσή του στα Τίρανα και επέλεξε την πρωτεύουσα της Αλβανίας για να κηρύξει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Μια πραγματικότητα, που επεδίωκε η Αλβανία και έγινε λίγους μήνες μετά».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εξήρε το ρόλο των ΗΠΑ για την προστασία του κράτους, ενώ τα «ευρωπαϊκά αρπακτικά» έκαναν ότι μπορούσαν για να εξαλείψουν το αλβανικό έθνος.

«Η Αλβανία και οι Αλβανοί υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ κατά τα τελευταία 100 χρόνια. Μετά την ανεξαρτησία μας οι εξοντωτικές  ευρωπαϊκές δυνάμεις έκαναν τα πάντα για να εξαλείψουν από το χάρτη της Ευρώπης, ένα από τα πιο παλιά έθνη της Ευρώπης όπως είναι οι Αλβανοί. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε μια τεράστια βοήθεια για την εδραίωση της ανεξάρτητης Αλβανίας και του αλβανικού κράτους», δήλωσε ο Μπερίσα.


--
Πηγή: ina-online