Paul D. Wohlers: Ο νέος πρέσβης στα Σκόπια μιλάει για όνομα και άγαλμα




Ιούλιος 16, 2011.

Στην  επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Κογκρέσου, υπό την προεδρία του Δημοκρατικού γερουσιαστή από Νιου Χαμπσάιρ, Gene Sahin,  πραγματοποιήθηκε ακρόαση η οποία αφορούσε το διορισμό του νέου πρέσβη της αμερικανικής κυβέρνησης στα Σκόπια, Πόλ Βόλερς.

‘Ο νέος πρέσβης επιβεβαίωσε την Επιτροπή ότι θα εργασθεί για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων αλλά και για την υποστήριξη των σκοπιανών αρχών για της εξάλειψη της διαφοράς της χώρας με την Ελλάδα’, σύμφωνα με σχετική αναφορά της Φωνής της Αμερικής στην σλαβοσκοπιανή γλώσσα.


Ο Βόλερς απαίτησε σύνεση  και από τις δύο πλευρές να αποδεχθούν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο όνομα – ένα πρόβλημα, όπως είπε, που αποτελεί εμπόδιο στο δρόμο των Σκοπίων προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Εκθείασε την πΓΔΜ  για τη συμμετοχή της σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο στην διεθνή ειρήνη, της οποίας τα στρατεύματα είναι μέρος των δυνάμεων του συνασπισμού στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

«Τα Σκόπια είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες, ανά κάτοικο, στη διεθνή αποστολή της ISAF στο Αφγανιστάν.  Η συμμετοχή τους στην παγκόσμια και περιφερειακή σταθερότητα αντικατοπτρίζει τις κοινές αξίες και  την ισχυρή εταιρική σχέση  που έχουμε την πΓΔΜ», είπε ο Βόλερς.

Ερωτηθείς, μάλιστα, από το γερουσιαστή  των Δημοκρατικών από το Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, να αξιολογήσει την  τοποθέτηση του μνημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου  στην πλατεία των Σκοπίων αυτήν τη χρονική στιγμή που η ανεργία είναι υψηλή στη χώρα και καθώς επίσης ένα τέτοιο άγαλμα πιστώνεται στον Ελληνικό Πολιτισμό, ο Βόλερς δήλωσε:

«Αυτό είναι ένα ζήτημα που πηγαίνει πέρα από το όνομα, πρόκειται για την ταυτότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δουλέψει για αυτό το ζήτημα και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι  θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα Σκόπια και την Αθήνα μέσω των πρεσβειών μας για να βοηθήσουμε τις δύο πλευρές στην επίτευξη προόδου στο θέμα αυτό, ώστε να δημιουργηθεί το αίσθημα του συμβιβασμού, του αμοιβαίου σεβασμού  της ιστορίας και της παράδοσης.

Ο Βόλερς υπενθύμισε τις επιτυχείς δημοκρατικές εκλογές που διεξήχθησαν στην πΓΔΜ στις 5 Ιουνίου, εξέφρασε, όμως, την ανησυχία του για τη συνέχιση των προβλημάτων στον τομέα του κράτους δικαίου, στην ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και στην ανεξαρτησία και ελεύθερη έκφραση των μέσων ενημέρωσης.

Ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια ήταν εκτελεστικός αναπληρωτής γραμματέας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διευθυντής του Γραφείου  Υποθέσεων του Καυκάσου και των περιφερειακών συγκρούσεων. Έχει άμεση εμπειρία από την κατάσταση των Σκοπίων αφού από το 2004 έως 2007 διετέλεσε αναπληρωτής επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής  της πρεσβείας στα Σκόπια. Διετέλεσε επίσης σε διπλωματικές θέσεις στο Βουκουρέστι, στη Μόσχα και στη Λευκωσία.

--
Πηγή: ИНПРЕС