Κοσσυφοπέδιο: «Ειδικό καθεστώς στο βόρειο τμήμα της χώρας»


Μιτρόβιτσα

Αύγουστος 13, 2011.

Πρίστινα.

Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Τζαφίτ Χαλίτι, δήλωσε ότι «τα παγκόσμια κέντρα λήψης αποφάσεων στέλνουν το μήνυμα ότι η λύση στα προβλήματα του Βορρά θα μπορούσε να επιλυθούν με την εφαρμογή  κάποιας μορφής ειδικού καθεστώτος».


«Αν διαβάσουμε προσεκτικά τις δηλώσεις των κέντρων λήψης αποφάσεων θα αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση  διαμοιρασμού του εδάφους του Κοσσυφοπεδίου, αλλά, φαίνεται μια αποδεκτή λύση στον ορίζοντα για την Βόρεια Μιτρόβιτσα… η οποία μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί κάποια μορφή ειδικού καθεστώτος, το οποίο δεν μπορεί να ειπωθεί ως ‘αυτονομία’ ούτε ‘διαχωρισμός’ του Κοσσυφοπεδίου» δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου  ‘Κόχα Ντιτόρε’.

Ο Χαλίτι πιστεύει, επίσης, ότι  είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρουσιάσουν μια κοινή θέση για το θέμα αυτό, ώστε να δοθεί δυνατότητα ευκολίας στη λύση του προβλήματος του Βορρά.

Όπως, άλλωστε, γράφει σήμερα το σερβικό πρακτορείο Tanjug, στις 29 Αυγούστου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει για το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Η είδηση ήρθε στο φως από την ινδική αποστολή στον Οργανισμό.
--
Πηγή: Tanjug