«Υποστήριξη στην πΓΔΜ μόνον αν αναγνωριστούν οι Βούλγαροι στη χώρα!»


Αύγουστος 12, 2011.

«Αν δηλώσεις Βούλγαρος στην πΓΔΜ είσαι προδότης και ειδικά για σένα θα λειτουργήσει όλος ο κρατικός μηχανισμός και θα είσαι στο μάτι τους και αν κάνεις την παραμικρή παράβαση, στιγματίζεσαι για όλη σου τη ζωή», γράφει η βουλγαρική ιστοσελίδα ‘Μπίβολ’.


Η βουλγαρική διαδικτυακή πύλη φιλοξενεί μια συνέντευξη ενός ‘Μακεδόνα’ Βουλγάρου, του Πέταρ Κόλεφ,  που γεννήθηκε στο Στιπ και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή της Σόφιας και είναι ένας από τις ιδρυτές του «κινήματος της μακεδονικής μεταμόρφωσης».
Θα παρουσιάσουμε ορισμένα αξιοσημείωτα κομμάτια της συνέντευξής που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ο ίδιος, βέβαια, δηλώνει ‘Μακεδόνας Βούλγαρος’.

 «Στην πΓΔΜ οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις με το κοινό που έχουν μετά βίας είναι σε θέση να συντηρηθούν οικονομικά. Από το 1991 συντηρούνται με κρατικά χρήματα ακολουθώντας τη γραμμή του Τίτο. Οι άνθρωποι, δηλαδή, προσπαθούν με πολλά χρήματα τα οποία λαμβάνουν  να καταφέρονται κατά της Βουλγαρίας με την ανάλογη προπαγάνδα, βιβλία, εφημερίδες,  τηλεόραση. Η Μακεδονία ως μέρος της Γιουγκοσλαβίας είχε σερβική διοίκηση. Είναι απόλυτα φυσιολογικό για αυτούς να διατηρήσουν  μια αντιβουλγαρική πολιτική. Η αλήθεια όμως άρχισε να βγαίνει στο φως. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στα Σκόπια που θέλουν να μάθουν την αλήθεια και να δουν τη Βουλγαρία ως τον καλύτερο φίλο τους. Μερικοί από αυτούς αισθάνονται ως μέρος της Βουλγαρίας, ως πολίτες της».

-Ποια είναι αντιβουλγαρική προπαγάνδα που γίνεται  στα μέσα ενημέρωσης;

Στην πΓΔΜ υπάρχει το σερβικό ενδιαφέρον, το οποίο τους στρέφει κατά της Βουλγαρίας. Και αναφέρω μερικά ονόματα δημοσιογράφων : Драган Павлович-Латас, Драган Вучич, κλπ. όπως είναι γνωστό  τα ΜΜΕ δεν μπορούν να συντηρηθούν από το αναγνωστικό κοινό που έχουν  και χρηματοδοτούνται.

-Ποια είναι τα μεγαλύτερα αστεία ή  ψέματα που διαδίδουν τα μέσα ενημέρωσης;

Ότι η πΓΔΜ καταλήφθηκε από τα βουλγαρικά στρατεύματα και το πιο μεγάλο αστείο είναι ότι κατάγονται από τον Μέγα Αλέξανδρο ή ίσως ότι οι Βούλγαροι είναι Τάταροι.

-       Στη Βουλγαρία, ορισμένοι  πιστεύουν, ότι πρέπει να σταματήσει η  άνευ όρων υποστήριξη για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

-       
Δεν νομίζω ότι η Βουλγαρία πρέπει να υποστηρίξει άνευ όρων την πορεία της πΓΔΜ προς την ΕΕ. Στην πΓΔΜ ζουν Αλβανοί, Σέρβοι, Τούρκοι, Τσιγγάνοι, Βλάχοι… Σχεδόν ο μισός πληθυσμός δεν έχει βουλγαρικές ρίζες. Η Βουλγαρία οφείλει να επανεξετάσει τη πολιτική της σχετικά με τα Σκόπια και την προστασία των ανθρώπων της εκεί.

-       Η Σερβομανία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πΓΔΜ;

Φυσικά! Η πΓΔΜ βρίσκεται πάνω από 100 χρόνια υπό την επιρροή του Βελιγραδίου. Μεγάλα ποσά που έρχονται στην πΓΔΜ προέρχονται από τη Σερβία, τόσο για τον πολιτισμό, για βιβλία, για τα μέσα ενημέρωσης, την ανάπτυξη κλπ.
Ενώ στο παρελθόν η πΓΔΜ ήταν πνευματικά και πολιτιστικά τμήμα της Βουλγαρίας,  τώρα αποτελεί τμήμα της Σερβίας. Αλλά πιστεύω ότι η Σερβομανία μπορεί να ξεπεραστεί.

-Υπάρχει κίνδυνος για σας, την οικογένειά σας λόγω της επιλογής σας;

Να σας πω ειλικρινά, δεν θέλω να πιστεύω κάτι τέτοιο, αλλά, και δεν αποκλείεται. Υπάρχει, άλλωστε, ένας αριθμός συμπατριωτών μας στην πΓΔΜ που «πλήρωσε υψηλό τίμημα» για την βουλγαρική εθνική καταγωγή του.
--

Πηγή: Биволъ