Αλβανία : Η Ελλάδα δεν μπορεί να σταματήσει την εισροή συναλλάγματος των μεταναστών


Αύγουστος 8, 2011.
Τίρανα.
Ο γενικός διευθυντής της  ‘Alb Konfindustria’( Ένωση Βιομηχάνων), Gjergj Buxhuku, εξέφρασε σήμερα τις θέσεις του, με δελτίο τύπου, για τις πρόσφατες εκθέσεις, σχετικά με τις προσπάθειες της ελληνικής πολιτικής απόφασης, για την απαγόρευση της αποστολής του κεφαλαιακού εισοδήματος των μεταναστών στην Αλβανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι προσπάθειες αυτές βρίσκονται σε πλήρη αντίφαση με τις αρχές της δημοκρατίας, της παγκοσμιοποίησης των αγορών και όλων των διεθνών συμφωνιών».


“Την ίδια στιγμή η πραγματικότητα των ανταλλαγών των οικονομικών κεφαλαίων και των προσωπικών εισοδημάτων μεταξύ των δύο χωρών μιλούν για μια σαφή απώλεια της Αλβανίας , υπέρ της Ελλάδας”, σημειώνει ο Buxhuku.

«Σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις φαίνεται ότι μόνο τα κέρδη που μεταφέρονται στην Αλβανία στην Ελλάδα, υπερβαίνουν σημαντικά το συνολικό ποσό των εμβασμάτων των Αλβανών μεταναστών, στην Αλβανία.

Το ποσοστό κέρδους που παρέχεται από στρατηγικές αγορές των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών, του πετρελαίου και των παραγώγων του, το τσιμέντο και τα γεωργικά βιομηχανικά προϊόντα διατροφής», δήλωσε.

«Υπολογίζεται ότι μόνο από την αγορά των τηλεπικοινωνιών  από τις ελληνικές επιχειρήσεις υπάρχουν σημαντικά κέρδη τα οποία μεταφέρονται στην Ελλάδα και φθάνουν στα 2 δις ευρώ».

Σύμφωνα με τον ίδιο « πρέπει να εκτιμηθεί το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε σε πρόσβαση με μεγάλα χρηματικά ποσά που έχουν αποκτηθεί παράνομα στο εξωτερικό λόγω της  φοροδιαφυγής των ξένης ιδιοκτησίας εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών εταιρειών, οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί σε φορολογία βάσει της αυστηρής μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και της οικονομίας της Αλβανίας».

Η «Alb Konfindustria» καλεί τους κρατικούς θεσμούς να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την εμπορία, τη διευκόλυνση και την ένταξη της φορολογικής αμνηστίας όλων των Αλβανών μεταναστών οι οποίοι έρχονται στην πατρίδα για τις καλοκαιρινές διακοπές».


Πηγή: WB