Kurir-Σκόπια: Εθνική Καταστροφή η Συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913


Αύγουστος 10, 2011.
«Η Συνθήκη του Βουκουρεστίου της 10ης Αυγούστου 1913 αποτελεί, ίσως, το πιο τραγικό γεγονός για ολόκληρο το σλαβικό λαό στην Σλαβομακεδονική Ιστορία του.
»Μετά από πέντε αιώνες Οθωμανικής κυριαρχίας, η Μακεδονία ήρθε υπό νέα τριπλή  Σερβο-βουλγαρο-ελληνική κατοχή. Με κοινή συμφωνία μεταξύ των Συμμάχων καθορίστηκαν τα νέα σύνορα της Μακεδονίας.


»Οι κυβερνήσεις τους έστειλαν το μήνυμα ότι «απελευθέρωσαν τους χριστιανούς αδελφούς τους στη Μακεδονία». Μετά τις στρατιωτικές ενέργειες στους δύο βαλκανικούς πολέμους, στους οποίους υπέστη τα πάνδεινα ο μακεδονικός πληθυσμός, οι Βαλκάνιοι σύμμαχοι και οι μεγάλες δυνάμεις κατάρτισαν τα σύνορα της Μακεδονίας και τη χώρισαν διαταράσσοντας οριστικά το σύνολο των σχέσεων μεταξύ των Μακεδόνων του Πιριν, του Αιγαίου, του Βαρδάρη, της Μάλα Πρέσπα , του Γκόλο Μπάρντο και της Γκόρας. Τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας τις αντιμετωπίζουμε σήμερα.
»Τα προβλήματα τα οποία δημιουργούν από το όνομά μας, την ταυτότητά μας, τα σύνορά μας, η ιστορία μας είναι απλά μια υποτροπή των χρόνων αυτών. Μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ μπορούν να προσφέρουν στην πΓΔΜ την πνευματική ένωση του μακεδονικού λαού και να ενισχύσουν τις ‘εσωμακεδονικές’ σχέσεις.
»Στις κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη των συμμαχικών βαλκανικών κρατών στάλθηκε ένα υπόμνημα των Μακεδόνων στις 7 Ιουνίου του 1913 που ‘στο όνομα του φυσικού νόμου και στο όνομα της ιστορίας’ οι Μακεδόνες γνωρίζουν και κοινοποιούν τα ακόλουθα:
» « Η Μακεδονία κατοικείται από έναν ενιαίο πληθυσμό, με την ιστορία του και ως εκ τούτου  έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.
Η Μακεδονία πρέπει να  γίνει ανεξάρτητο κράτος, στα φυσικά της, μακεδονικά όρια και πρέπει να είναι ισότιμη με τους συμμάχους των Βαλκανίων, να έχουν τη δική τους εκκλησία η οποία θα τεθεί  υπό της ηγεσίας της αρχαίας Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας», σημειώνεται στην έκθεση.
»Στο τέλος προτείνεται να συγκληθεί ένα εθνικό αντιπροσωπευτικό σώμα στη Θεσσαλονίκη.
»Οι υπογράφοντες το Μνημόνιο είναι μέλη της ηγεσίας της μακεδονικής παροικίας στην Αγία Πετρούπολη, από όπου το υπόμνημα εστάλη. »

(σ.σ. Άνευ σχολίων)

На крајот се предлага да се свика народно претставничко тело во Солун. Πηγή: Kurir –Skopje – 10-8-2011