Αυστραλία: Αθωώθηκε διευθυντής σκοπιανής εφημερίδας


Χαρακτήριζε τους Έλληνες ως ‘φρικιά’ και ‘μπασταρδεμένα διαταραγμένα τέρατα’

Σεπτέμβριος 8, 2011.

Δικαστήριο της Αυστραλίας έβγαλε αθωωτική απόφαση για σκοπιανή εφημερίδα, ότι δεν υποκινεί το μίσος με τη δημοσίευση ενός άρθρου που αναφερότανε υποτιμητικά προς τους Έλληνες χαρακτηρίζοντάς τους ως ‘φρικιά της φύσης’ και ‘μπασταρδεμένα διαταραγμένα τέρατα’.

Το Αυστραλιανό Μακεδονικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο (AMAC), άσκησε αγωγή εναντίον της εβδομαδιαίας σκοπιανής εφημερίδας, στο Αστικό και Διοικητικό Δικαστήριο της Βικτώριας (VCAT).


Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο ισχυρίστηκε ότι το άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2009, με τίτλο «Ποιος στον ουράνιο κόσμο έδωσε το δικαίωμα στους Έλληνες να αφαιρέσουν την μακεδονική γλώσσα» προσπαθώντας να υποτιμήσουν τον ελληνικό λαό και να τον απεικονίσουν ως φυλετικά κατώτερο.

Το Συμβούλιο υπέβαλε καταγγελία στο Συμβούλιο Τύπου και στην Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά το θέμα παραπέμφθηκε στο VCAT, αφού η διαφορά δεν μπορούσε να έρθει σε συμβιβασμό.

Ο διευθυντής της σκοπιανής εβδομαδιαίας εφημερίδας, Λιούπκο Στανκόβσκι, είπε στο δικαστήριο ότι το άρθρο δημοσιεύθηκε με την ειλικρινή πεποίθηση ότι θα είχε ενδιαφέρον στην σκοπιανή κοινότητα, παρά την ύπαρξη ορισμένων ‘υπερβολών’ στη γλώσσα.

Το Ανώτερο μέλος, Noreen Megay, βρήκε ότι το άρθρο δεν υποκινούσε το μίσος, επειδή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα που απευθυνόταν στην σκοπιανή κοινότητα.


--
Πηγή: Heraldsun