Αλβανία: Ο Σέρβος πρέσβης ζήτησε την αλλαγή των αλβανικών ιστορικών βιβλίων


Σεπτέμβριος 20, 2011.

Ο Λιούμπομιρ Ζάτιτς, πρέσβης της Σερβίας στα Τίρανα, στη διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή  Φίερ, δήλωσε ότι μερικά βιβλία ιστορίας δεν αντιμετωπίζουν με τρόπο αντικειμενικό τις σχέσεις της Αλβανίας με τις γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ιστορικά βιβλία της Αλβανίας δεν βλέπουν την πραγματική κατάσταση, τη ζωή και την ιστορία των λαών που συνορεύουν με την Αλβανία.


Η σχετική αναφορά έγινε κατά την επίσκεψή του στο χωριό  Libofshë της επαρχίας Φίερ, στο οποίο θα διδάσκεται η σερβική γλώσσα  σε μέλη της σερβικής κοινότητας.
«Δυστυχώς, σε ορισμένα  σχολικά βιβλία δεν αντιμετωπίζεται με αντικειμενικό τρόπο, ούτε η ζωή, ούτε η ιστορία των γειτονικών λαών», δήλωσε ο Σέρβος πρέσβης.

Η δήλωσή του ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση γιατί τα εγχειρίδια της αλβανικής γλώσσας τα οποία εκδίδονται  στην Αλβανία και στο Κοσσυφοπέδιο δεν επιτρέπονται να διδάσκονται  σε μαθητές του Μπουγιάνοβατς και της κοιλάδας του Πρέσεβο (νότιο Σερβία).

Ο Ζάτιτς δήλωσε αισιόδοξος ότι όλες οι διαφορές που προκύπτουν  από τα κείμενα θα μπορούσαν να επιλυθούν στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.


--
Πηγή: mapo-online