Ισραήλ: « Πιστωτική Φούσκα η Τουρκική Οικονομία- σαν της Ελλάδας και της Πορτογαλίας»


Σεπτέμβριος 10, 2011.
Πηγές της Ουάσιγκτον αλλά και πηγές από διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προειδοποιούν ότι η ανεξέλεγκτη βεντέτα Ερντογάν-υπουργού Εξωτερικών εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να  γίνει μπούμερανγκ εναντίον τους.

Αμερικανική επίσημη πηγή αναφέρει ως ‘μπλόφα’ την προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιαστεί ως κορυφαία δύναμη στη Μέση Ανατολή μέσω της οικονομικής και διπλωματικής επιρροής της,  στις εξεγέρσεις του αραβικού κόσμου, δημιουργώντας συγχρόνως οργή κατά του Ισραήλ.


Ωστόσο, η Τουρκία απέχει πολύ να πατήσει σε στερεό έδαφος. Η Τουρκία, όπως αποκαλύπτουν οι πηγές, δεν είναι τίποτε καλύτερο από  ό, τι ένα χάρτινος τίγρης που αποκρύβει  την καλπάζουσα κρίση πίσω από την αντι-Ισραηλινή πολιτική της.

1. Η Άγκυρα δημοσίευσε  εντυπωσιακούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ που φθάνει στο 11 τοις εκατό, μέσω μια τεχνητής πιστωτικής πράξης, που αντλείται από την κεντρική τράπεζα με αποτέλεσμα τη δημιουργία μια βραχυπρόθεσμης φούσκας.
Στην πραγματικότητα η Τουρκία βρίσκεται σε οικονομική ολίσθηση και πηγαίνει σε βαθειά οικονομική ύφεση.

Στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει φθάσει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με εκείνο της  κρίσης  της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και το νόμισμά της αντιμετωπίζει την υποτίμηση.

Την περασμένη εβδομάδα οι στρατιωτικοί αρχηγοί της Τουρκίας, παραδοσιακοί κηδεμόνες του Κοσμικού Συντάγματος της χώρας, παραιτήθηκαν σύσσωμοι για να διαμαρτυρηθούν εναντίον  της άρνησης  της κυβέρνησης στην αναβάθμισή τους λόγω δικαστικής εκκρεμότητας τους για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης.

Ο Ερντογάν είναι επομένως, δεσμευμένος στο δίδυμο της οικονομικής κρίσης  συνέπεια της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής και του βαθέως  ρήγματος στο εσωτερικό της κυβέρνησής του.
Αμερικανικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών αναρωτιούνται αν έχει  την ικανότητά να κυβερνήσει για πολύ καιρό ακόμη.

Οι πολίτες ανησυχούν ότι μπορεί να παίξει το τύμπανο του πολέμου, της στρατιωτικής σύγκρουσης με το Ισραήλ, για να αποσπάσει την προσοχή από τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την τουρκική κοινωνία.

«Για τον Τούρκο πρωθυπουργό θα ήταν αυτός ένας δρόμος χωρίς νίκη/ no-win road», δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

2. Επικρίθηκε η Τουρκία, επίσης, για τον Υπουργό Εξωτερικών της,  που με την Αραβική Εξέγερση, έφερε την απειλή μπροστά στην πόρτα του Ισραήλ.
Ίσως θα ήταν καλύτερα, δήλωσαν οι πηγές,  να ασχοληθεί με τον χειροπιαστό κίνδυνο της εξέγερσης της Συρίας που  θα μπορούσε να επεκταθεί  στην Τουρκία.

--
Πηγή: Debkafiles- Israel