ΥΠΕΞ Γερμανίας: Τα Σκόπια να τα βρουν με την Ελλάδα



Σεπτέμβριος 5, 2011.

«Για τη Γερμανία είναι σαφές, ότι όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχουν ευρωπαϊκή προοπτική», είπε ο Γκίντο Βεστερβέλε στη συνάντησή του με το Σκοπιανό υπουργό εξωτερικών, Νίκολα Ποπόφκσι, στο Βερολίνο και πρόσθεσε ότι:

«Τα Σκόπια έχουν πολλή  δουλειά, αφού διευθετήσουν το ζήτημα του ονόματος, το οποίο, όπως σημείωσε, αποτελεί την κορυφή της πολιτικής ατζέντας. Μετά τις εκλογές και το σχηματισμό της κυβέρνησης, πιστεύουμε ότι με αποφασιστικά μέτρα θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις.


Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό τομέα, στον επιχειρηματικό τομέα, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος».

«Βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω συνολική πορεία της περιοχής προς την ΕΕ», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, «αποτελεί η πρόοδος στο εσωτερικό της χώρας και η συμφιλίωση στον εξωτερικό τομέα, ένα στοιχείο που για την  Ευρώπη αποτελεί σύμβολο συνεργασίας και ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων».

«Αυτή είναι η ιστορία της Ηπείρου μας και ακολουθούμε  αυτό το δρόμο μέσα στο πλαίσιο αυτό και χαιρετίζουμε το διάλογο σε όλες του τις μορφές», είπε ο Βέστερβελε.
Ο Νίκολα Ποπόφκσι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησής του για το άνοιγμα του διαλόγου με τον Γερμανό ομόλογό του και την συνολική υποστήριξη της Γερμανίας επί 20 χρόνια στη χώρα του.

Ερωτηθείς ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών για τη διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται υπό την μεσολάβηση του ΟΗΕ θα είναι επιτυχείς.

«Ενθαρρύνουμε τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε λύση για το ζήτημα αυτό, ώστε να μην αποτελεί πλέον εμπόδιο για την είσοδο  της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», δήλωσε ο Βέστερβελε.

--
Πηγή: Sitel