Αλβανία: Πάνω από 56% των γυναικών είναι κακοποιημένες



Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από το 'UNDP' οι περισσότερες έχουν σπασμένα οστά, δόντια ή βαθιές ουλές.

Οκτώβριος 11, 2011.

Ο γυναικείος πληθυσμός της Αλβανίας, σε ποσοστό πάνω από 50%, έχουν υποστεί συναισθηματική ή σωματική βία από τους συζύγους ή οικείους τους.

Το παραπάνω συμπέρασμα είναι διατυπωμένο σε έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, γνωστό ως ‘UNDP’ και βασίζεται σε έρευνα που έγινε πρόσφατα.


Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, περίπου το 50,6 τοις εκατό των γυναικών της Αλβανίας που ρωτήθηκαν, παραδέχθηκαν ότι έχουν βιώσει συναισθηματική βία ή κακοποίηση από τους συζύγους ή το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Συγκεκριμένα,  ποσοστό 39,1% υπέστη ψυχολογική βία, 31,2 σωματική βία, 12,7 σεξουαλική βία.

Στο μεταξύ η ίδια μελέτη δείχνει ότι οι περισσότερες κακοποιημένες γυναίκες από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους έχουν υποστεί διάφορες σωματικές βλάβες από μαχαίρωμα ή χάραξη του σώματος  τους με λεπίδα σε ποσοστό 48,3 τοις εκατό, τραυματισμό στα μάτια ή εγκαύματα ή στρίψιμο χεριών σε ποσοστό 18,1 τοις εκατό και απώλειες συνείδησης μετά από ξυλοδαρμό σε ποσοστό 5,4%.

Όσον αφορά σοβαρούς τραυματισμούς, όπως κατάγματα των οστών, σπάσιμο δοντιών και βαθιές πληγές από  μαχαιρώματα, μόνο το ένα τοις εκατό των γυναικών έχει υποστεί τέτοια ακραία μορφή βίας.

Επιπρόσθετα, μια άλλη μελέτη για την δημογραφική υγεία (DHS 2008-09) έχει δείξει ότι περίπου το 45% του ανδρικού πληθυσμού της Αλβανίας αποφασίζουν μόνοι τους πως θα χρησιμοποιήσουν το εισόδημά τους, ενώ ένα ποσοστό 5%  δήλωσε ότι αποφασίζει η σύζυγος και ένα ποσοστό 50% δήλωσε ότι αποφασίζει από κοινού.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή το 40.3% των ανδρών πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρήσουν τη σύντροφό τους αν αρνηθεί να κάνει σεξ μαζί τους.

Τα παιδιά

Περίπου το 63% των Αλβανών παραμελούν  τα παιδιά τους. Περίπου το 19% από αυτούς τους προκαλούν σωματικές  βλάβες και ένα ποσοστό 8%, συναισθηματικές βλάβες.

Η βία κατά των παιδιών περιλαμβάνει όλες τις μορφές, σωματικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, εγκατάλειψης  ή παραμέλησης.

 Επίπτωση όλων αυτών είναι η πραγματική ή δυνητική βλάβη στην υγεία, στην επιβίωσή τους, στην ανάπτυξή τους ή στην αξιοπρέπειά τους.



Πηγή: Gazeta Shqip