Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς Σκόπια: «Η εθνική ταυτότητα δεν υπόκειται σε αξιολόγηση στην έκθεση προόδου της χώρας»


Οκτώβριος 31, 2011.

Βρυξέλλες.

Το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας και της ονομασίας της γλώσσας δεν αποτελούν προϋποθέσεις στην διαδικασία ένταξης και δεν υπόκεινται στην αξιολόγηση της έκθεσης προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτή ήταν η απάντηση που έλαβε ομάδα νέων διανοουμένων των Σκοπίων από το γραφείο του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για την Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, για τις αντιδράσεις τους, λόγω της παράλειψης του επιθέτου «μακεδονικός/ή» από την έκθεση προόδου της Επιτροπής για την πΓΔΜ.

Η επιστολή είναι υπογεγραμμένη από τον Λεός Γιαβούρεκ, Σύμβουλο διεθνών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος δηλώνει ότι ο θεσμός συμμορφώνεται πλήρως με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με το θέμα της διαφωνίας του ονόματος.


«Η Επιτροπή αναλύει την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε βασικούς τομείς των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να έρθει η χώρα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Η Έκθεση Προόδου αντιπροσωπεύει την κοινή μας ατζέντα προς αυτήν την κατεύθυνση, που είναι η ένταξη της χώρας σας. Μια ένταξη που θα φέρει απτά οφέλη στους πολίτες της και στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Η Επιτροπή είναι συνεπής με την υποβολή των εκθέσεων και των ανακοινώσεών της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με το όνομα.

» Η Επιτροπή, επίσης, υποστηρίζει πλήρως τις συνομιλίες που γίνονται υπό την ηγεσία του ΟΗΕ σχετικά με το θέμα της ονομασίας και ενθαρρύνει τα μέλη να παραμείνουν πλήρως δεσμευμένα στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η απαντητική επιστολή από το γραφείο του  Επιτρόπου Στέφαν Φούλε.
--
Πηγή: Журнал