Οι Ουαχαμπίτες των Βαλκανίων


Νοέμβριος 4, 2011.

Οι Ουαχαμπίτες αναγνωρίζονται από ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. 

Οι άνδρες έχουν μακριά γένια, όπως οι Ορθόδοξοι ιερείς, φορούν φαρδιά παντελόνια χωρίς περιττά αντικείμενα και δεν συνάπτουν χειραψίες με τις γυναίκες.

Ο ιδρυτής του Ουαχαμπισμού ή Βεχαμπισμού  είναι ο Μουχάμαντ Μπιν Αμπντούλ Βεχάμπ, έζησε το 18ο αιώνα και εργάστηκε στη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Ινδία.

Κήρυξε την την ριζική έκφραση του ισλαμισμού (όπως ερχόταν από τις παραδόσεις)  και επεδίωξε να έτσι να τηρηθεί το Ισλάμ.


 Μια τέτοια επιδίωξη είναι η επιβολή της έκφρασης αυτής μέσω του θρησκευτικού πολέμου –τζιχάντ, ώστε να αναγκαστούν οι αντίπαλοι να ενταχθούν στον έκφραση αυτή που έλαβε την ονομασία Ουαχαμπισμός, από το όνομα του ιδρυτή.

Ο Ουαχαμπισμός  επιδιώκει να απαλλαγεί από το «ξερίζωμα όλων των καινοτομιών που έγιναν στη θρησκεία του Ισλάμ, που είναι γνωστή ως Μουσουλμανισμός».

Οι Ουαχαμπίτες είναι πολυάριθμοι στη Σερβία, το Νόβι Παζάρ , στη Σιένιτσα, στο νότιο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, στο Μαυροβούνιο στο Ρόζαγιο και στο Πλάβο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, τα οποία δημοσιεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης σήμερα, στις περιοχές του Ρας- Πολίμσκε, του βορείου τμήματος του Μαυροβουνίου έχουν δημιουργηθεί ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση στο Τάρικατ και στην Τσέρβενα Ρούζα.

Ο ακριβής αριθμός των μελών του κινήματος αυτού δεν είναι γνωστός. Συχνά δημιουργούν προβλήματα στα μουσουλμανικά τεμένη παρεμποδίζοντας τους πιστούς να εισέλθουν και προσπαθούν να επιβάλλουν το δικό τους τρόπο προσευχής.

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2007, σε ένα τέτοιο περιστατικό, στο αραβικό μουσουλμανικό τέμενος του Νόβι Παζάρ τραυματίστηκαν τρία άτομα και στις αρχές Ιουνίου του ιδίου έτους διέκοψαν στο Βελιγράδι την συναυλία της μουσικής ομάδας «Μπαλκάνικα».

Στα μέσα Μαρτίου, επίσης, του ιδίου έτους, έδρασε η αστυνομία στο ορεινό χωριό Žabren Ninaji, κοντά στο Νόβι Παζάρ όπου ανακάλυψε ένα ολόκληρο στρατόπεδο με πολλά όπλα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών των Ουαχαμπιτών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιών ασφαλείας η μεγαλύτερη ομάδα Ουαχαμπιτών στα Βαλκάνια βρίσκεται στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου, στην οποία είναι ενταγμένοι περίπου 20.000 ενήλικες Αλβανοί και όλοι μαζί αποτελούν μια σημαντική απειλή όχι μόνον για τη Σερβία, αλλά για το σύνολο των Βαλκανίων.


Πηγή: Tanjug