Σκόπια: Ο Καρατζαφέρης λέει η απόφαση της Χάγης δεν είναι ικανοποιητική για την Ελλάδα



«Η απόφαση ήταν προειλημμένη» είπε ο Καρατζαφέρης

Νοέμβριος 16, 2011.

Η ετυμηγορία της Χάγης δεν είναι καθόλου ικανοποιητική και η νέα κυβέρνηση πρέπει να προβεί σε εξαιρετικά δύσκολους χειρισμούς για το θέμα, είπε ο αρχηγός του κόμματος ΛΑΟΣ.

Για την  απόφαση αυτή  του Διεθνούς Δικαστηρίου συζητήθηκε εκ νέου από την Βουλή των Ελλήνων και οι απόψεις του Καρατζαφέρη συμπίπτουν με αυτές του Παπανδρέου.

Ωστόσο, οι εταίροι του συνασπισμού στη νέα ελληνική κυβέρνηση, οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ έχουν αντικρουόμενες θέσεις όσον αφορά τη διαμάχη για το όνομα. Ο Παπανδρέου απαιτεί νέες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και ο Καρατζαφέρης συνιστά να μην πάρει θέση για το όνομα.


«Νομίζω ότι από τις επαφές μου με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στα Σκόπια, ιδιαίτερα με τον κ. Γκρούεφσκι, ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για πρόσβαση και επίλυση των προβλημάτων. Υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία με αυτήν την κυβέρνηση, να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου- πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Νομίζω ότι με αυτήν «την καυτή πατάτα» δεν πρέπει να ασχοληθεί η νέα κυβέρνηση. Έχω ακούσει διαφορετικές απόψεις και προτάσεις και για να διευκρινίσουμε, δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε τη λογική που ακούσαμε χθες για το μεγάλο θέμα της Μακεδονίας, της Ελλάδας», δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης- πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν έχουν αλλάξει τις κόκκινες γραμμές σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, με το ύφος των προκατόχων  του,  Λαμπρινίδη και Δρούτσα, επανέλαβε τη θέση της χώρας στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, κατηγόρησε τον σκοπιανό πρωθυπουργό για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δύο χώρες.

«Στο θέμα της ονομασίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ έχουν τονίσει, ομόφωνα ότι η ένταξη της πΓΔΜ εξαρτάται από την τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και ως εκ τούτου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η θέση μας είναι κρυστάλλινη. Η Ελλάδα έχει κάνει το βήμα που χρειαζόταν», δήλωσε Δήμας.


--
Πηγή: Канал 5