Βούλγαρος Ευρωβουλευτής προς τον ΥΠΕΞ Σκοπίων: Να κάνετε απογραφή του πληθυσμού και δημοψήφισμα για το όνομα…


Νοέμβριος 30, 2011.

Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) 
[σημείωση  : είναι η πρώτη φορά που το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων χρησιμοποιεί τον όρο αυτόν για τα Σκόπια, αφού μέχρι τώρα προσδιόριζε τη χώρα αυτή ως ‘Μακεδονία΄], 

ο Νίκολα Ποπόφσκι (λοιπόν) ενημέρωσε τους  ευρωβουλευτές στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση  της χώρας του.


Ο Νίκολα Ποπόφσκι υπογράμμισε την πρόοδο σε ορισμένους τομείς και την έκκληση για υποστήριξη σε μια προσπάθεια ώστε τα Σκόπια να λάβουν ημερομηνία έναρξης  των διαπραγματεύσεων για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βούλγαρος Ευρωβουλευτής,  Στάνιμιρ Ίλτσεφ, που ανήκει στην ομάδα των Φιλελευθέρων και των Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στην ομιλία του απευθύνθηκε  προς  τον Σκοπιανό υπουργό Ποπόφσκι:

«Η απογραφή στη χώρα σας καθυστέρησε, ελπίζω ότι  τελικά δεν θα καταργηθεί. Η απογραφή είχε ως στόχο την καταγραφή όλων των εθνικών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των πιο μικρών που εκπροσωπούνται. Στο απογραφικό δελτίο της χώρας σας,  δεν υπήρχε στήλη «Βούλγαροι» και αυτό είναι κάτι περισσότερο από περίεργο.

»Η επιτροπή Carnegie σε μελέτη της έχει δείξει ότι στα  ‘μακεδονικά’ εδάφη της πΓΔΜ ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο Βούλγαροι. Είμαστε πολύ περίεργοι,  πως όλοι αυτοί που καταγράφηκαν κατά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο,  έχουν εξαφανιστεί σήμερα.

» Κύριε υπουργέ, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από εσάς, γιατί η στατιστική υπηρεσία θα έχει δύσκολο έργο για να αλλάξει  τα στοιχεία, αφού οι ίδιοι οι απογραφόμενοι μπορούν να αποδείξουν  ότι είναι Βούλγαροι. Και αυτό γίνεται γνωστό από τα βουλγαρικά διαβατήρια που  οι υποψήφιοι  της απόκτησής τους πλησιάζουν τις εκατό χιλιάδες, ενώ, ήδη, βουλγαρικά διαβατήρια έχει περίπου το ένα τρίτο.

»Η συμμόρφωση σε αυτό το γεγονός θα βελτίωνε την εικόνα  της χώρας σας, η οποία θα έδειχνε ότι  σέβεται τις εθνικές κοινότητες, την αξιοπρέπεια των ατόμων και την ελευθερία τους».

Ο Νίκολα Ποπόφσκι- ΥΠΕΞ των Σκοπίων- απάντησε ότι θα ήταν καλύτερα αν η απογραφή πραγματοποιούνταν νωρίτερα και τα αποτελέσματά της  θα είχαν κατά κύριο λόγο πολιτικά και όχι τόσο με στατιστικές διαστάσεις.

Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής,  Στανίμιρ Ίλτσεφ ζήτησε από την σκοπιανή πλευρά, απευθυνόμενος προς το πρόσωπο του  Υπουργού Ποπόφσκι , να σχεδιάσει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το όνομα της FYROM, ως μέτρο που δεν έχει εισέτι χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για διέξοδο από το πρόβλημα της διαφωνίας με την Ελλάδα.

«Από τη στιγμή που όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει απόλυτη στασιμότητα, αφού τα Σκόπια δεν ενστερνίζονται ορισμένες προτάσεις που τους έχουν τεθεί, ας δούμε ποιο θα είναι, τελικά, το αποτέλεσμα  ενός δημοψηφίσματος», επέμεινε ο Βούλγαρος Ευρωβουλευτής.

Οι γνώστες του προβλήματος αυτού, προβλέπουν ότι μια πιθανή διαδικασία ενός δημοψηφίσματος για το όνομα της FYROM, μπορεί να δείξει πως όλες οι κοινότητες του κράτους των Σκοπίων δεν είναι προσκολλημένες στην σημερινή αντιπαραγωγική θέση της κυβέρνησης της FYROM», γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων.


(σ.σ. Η βουλγαρική δημοσιογραφία στο παρόν δημοσίευμα χρησιμοποιεί – όπως προσημειώθηκε- τον προσωνύμιο FYROM  για τα Σκόπια, παρά το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων, με το οποίο τα αναγνώρισε)




Πηγή: Информационна Агенция "Фокус"