Γκρούεφσκι: «Υπέρ-Ριζοσπαστικές οι θέσεις της Ελλάδας»!


Δεκέμβριος 25, 2011.

Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός  Νίκολα Γκρούεφσκι πιστεύει ότι οι απαντήσεις  που έλαβε, τόσο  η επιστολή  του ομολόγου του, Λουκά Παπαδήμου, όσο και του αρχηγού του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, είναι οι πιο ριζοσπαστικές απόψεις που έλαβε, ποτέ, από την Ελλάδα, στην ιστορία των σχέσεων για τη διαμάχη του ονόματος.


«Η στάση την οποία κρατά  ο πρωθυπουργός καθώς και η άρνηση της συνάντησης του Σαμαρά, προτάσσοντας τις διαδικασίες, δείχνουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αποφεύγουν τις συναντήσεις με κάθε τρόπο και σε κάθε δυνατό επίπεδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατόπιν ερωτήσεων των δημοσιογράφων στην εκδήλωση τοποθέτησης  του ακρογωνιαίου λίθου στη νέα εστία των φοιτητών «Στηβ Ναούμοφ» της πόλης των Σκοπίων.

Τελικά, αν η διεθνής κοινότητα αποφασίσει να τους πιέσει για την επίλυση του ονόματος, ο πρωθυπουργός –γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα- έχει την προφανή πρόθεση να έρθει σε συναντήσεις, τώρα, με ειλικρίνεια και όχι κατόπιν πιέσεων.

«Αυτός που ενδιαφέρεται για την κατάσταση και επιζητά να λυθεί ένα ζήτημα που αποτελεί πρόβλημα για αυτόν , αλλά, και για τη γειτονική χώρα, δεν πρέπει να περιμένει να πέσουν επάνω του οι πιέσεις για να αρχίσει  τις διαπραγματεύσεις, εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση αλλά από την άλλη πλευρά είναι όπως φαίνεται πολύ δύσκολο», τόνισε ο Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο η υπονόμευση οποιονδήποτε συνομιλιών με θέσεις που είναι ‘υπερ-ριζοσπαστικές’ γνωρίζουν  όλοι εκ των προτέρων ότι  κανένας στα Σκόπια δεν θα τις έκανε αποδεκτές, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση, σχεδόν κανένας.

«Είναι ανησυχητική η στάση της Ελλάδας, με τέτοιου είδους συμπεριφορές, γιατί γίνεται προφανές ότι δεν έχει την πρόθεση να έρθει σε κάποια συνενόηση. Εάν μελλοντικά, μετά από κάποια πίεση, ξεκινήσει μια συζήτηση, σύμφωνα με αυτό που βλέπω τώρα, πιθανόν θα χλευαστεί.  Εμείς πάντως, είτε με blamegame είτε με άλλον τρόπο, θα δείξουμε ότι προβαίνουμε στις προσπάθειες αυτές και αν δεν αποδώσουν , θα ενεργήσουμε κατάλληλα», είπε ο πρωθυπουργός.

Μετά από αίτημα δημοσιογράφου να σχολιάσει τις εικασίες περί πιθανής αποχώρησης της Ελλάδας από την Ενδιάμεση Συμφωνία, ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι οι δύο άνθρωποι που εξέφρασαν την άποψη αυτή και οι οποίοι συνδέονται με το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών δείχνει ότι υπάρχει κάποια πρόθεση.

« Απευθύνεται σε συμμάχους μας ως αποτρεπτικός παράγοντας, ειδικά σε εκείνους που έχουν βαθιά διεισδύσει στη διαφορά. Νομίζω ότι  υπάρχει η ιδέα  του εκφοβισμού από την Ελλάδα, ότι μπορεί να προβεί σε ποιο ριζοσπαστικές ενέργειες (βήματα) για να μην τολμήσουν να της κάνουν οποιαδήποτε πίεση», είπε ο Γκρούεφσκι.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τη δυνατότητα των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής του Σικάγου.

«Το εάν το ΝΑΤΟ δείξει σεβασμό στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μένει να το δούμε  στη Σύνοδο Κορυφής στο Σικάγο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.
--