Γκρούεφσκι: « Η συμπεριφορά της Ελλάδας δεν θα οδηγήσει στην επίλυση της διαφοράς»


Δεκέμβριος 14, 2011.

Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι εξέφρασε τη λύπη του, αφού ύστερα από έξη μήνες διακοπής των απευθείας επαφών με τους Έλληνες πολιτικούς, ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει συνειδητοποιήσει το βάρος της συνάντησής που του ζήτησε ο Γκρούεφσκι στη Μασσαλία.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός πιστεύει ότι η λύση της διαφοράς θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν και οι δύο διαπνέονταν από αμοιβαίο σεβασμό και όχι από αλαζονεία.


Ο Γκρούεφσκι τόνισε ότι η ιδέα (της συνάντησης) είχε ως σκοπό την  εμβάθυνση του διαλόγου και την εύρεση νέων κοινών σημείων.

Ο Σαμαράς είναι σήμερα από τους σημαίνοντες πολιτικούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης και ο υποψήφιος μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας.

«Η πρόσκληση  προς το Σαμαρά  για μια συνάντηση,  προέρχονταν από την επιθυμία μου να συνεχιστεί ο διάλογος,  για τη δημιουργία νέων διόδων επικοινωνίας για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που επιβαρύνει τις δύο χώρες εδώ και είκοσι χρόνια. Λυπάμαι που ο Σαμαρά  αρνήθηκε μια τέτοια ευκαιρία. Θα ήταν μια ενδιαφέρουσα συνομιλία προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος αυτού», είπε ο Γκρούεφσκι με την ευκαιρία επίσκεψής του στο παιδικό χωριό ΣΟΣ.

Η άρνηση του Σαμαρά να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του περιθωρίου της συνάντησης του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος στη Μασσαλία ήταν ένα σοκ και για τους λοιπούς  ηγέτες που συμμετείχαν  σε αυτήν.

«Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι αναλυτές και αυτοί που παρακολουθούν την κατάσταση, έδειξαν ότι (η απόφαση της Χάγης) θα ήταν κάτι που θα βοηθούσε την περαιτέρω συζήτηση ώστε να βρούμε λύσεις που θα βοηθήσουν τα Σκόπια. Ακόμη και αν αυτή αποκαλείται μια νίκη για την ‘Μακεδονία’. Μόνο η  Ελλάδα εκδήλωσε αντίθετη άποψη και εδώ μέσα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Λυπάμαι για τις απόψεις τους αλλά είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι αυτή η λύση θα ήταν προς όφελος των μελλοντικών προσπαθειών μας για την επίλυση  της διαφοράς.
 (Η απόφαση της Χάγης) είναι  ένας ισχυρό νομικό επιχείρημα,  η οποία δεν αποτελεί, ωστόσο, πολιτική πράξη», είπε ο Γκρούεφσκι.
--
Πηγή: Сител