Μασσαλία: Ο Σαμαράς δεν δέχτηκε συνάντηση με Γκρούεφσκι


Δεκέμβριος 8, 2011.

Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία της Γαλλίας.

Όπως επιβεβαιώθηκε από την σκοπιανή αντιπροσωπεία που συμμετείχε στο συνέδριο των δεξιών κομμάτων,  η πρόσκληση επιδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά ο αρχηγός της ΝΔ, και κατά πολλούς, μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, απέρριψε την πρόσκληση με την αιτιολογία ότι ήταν πολύ απασχολημένος.

Αντιθέτως, η σκοπιανή πλευρά είναι στο πνεύμα της συνέχισης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και του διαλόγου με την ελληνική πολιτική εξουσία, προκειμένου να εμβαθύνει την αμοιβαία κατανόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας για την ανάπτυξη στην περιοχή.


Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους  και εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία,  υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις θέσεις της για το όνομα της χώρας μας,  όπως περιγράφεται  στην επιστολή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών από τον επικεφαλής, Σταύρο Δήμα, ένα πρόσωπο που πρόσκειται στις θέσεις Σαμαρά.

Ανεπίσημα μαθεύτηκε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος απάντησε στην επιστολή τη οποία απέστειλε ο ομόλογός του, μετά την επιλογή του ως επικεφαλής της ελληνικής  κυβέρνησης.

Στην απαντητική επιστολή, δόθηκε έμφαση στις θέσεις erga omnes, οι οποίες ερμηνεύονται ως μια άλλη σαφή απόδειξη της σκληρής στάσης της Ελλάδας πάνω στις διαφορές για το συνταγματικό όνομα της χώρας μας και ότι οι σημαντικές επιρροές που έχει η πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας στην νέα ελληνική κυβέρνηση.

Εκτιμάται ότι η ελληνική πλευρά  με αυτές τις συμπεριφορές προσπαθεί να αγοράσει χρόνο και να καθυστερήσει την επίλυση του προβλήματος.
Η σκοπιανή κυβερνητική αντιπροσωπεία τόνισε, εντούτοις, ότι  δεσμεύεται για την οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Ενδείξεις αυτού του κλίματος είναι η επιστολή προς τον Παπαδήμο και η πρόσκληση για συνάντηση με τον Σαμαρά.
--
Πηγή: Дневник Скопје