Ρουμανία-Τουρκία υπογράφουν συμφωνία για στρατιωτική και πολιτική συνεργασία


Δεκέμβριος 12, 2011.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου, συναντήθηκε σήμερα στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ και αύριο θα συναντηθεί στη Κωνσταντινούπολη με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και με τον Έλληνα  Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Α’ .


Ο Ρουμάνος πρόεδρος θα υπογράψει συμφωνία που θα αναφέρεται σε μια στρατηγική εταιρική σχέση τόσο για τις κοινές ανησυχίες και την πολιτική συνεργασία, όσο και  για την στρατιωτική και πολιτική ασφάλεια των δύο χωρών,  που είναι  μέλη του ΝΑΤΟ.
Ιδιαίτερη έμφαση- αναφέρει το ρουμανικό δημοσίευμα- θα δοθεί  στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

«Η τουρκική αγορά είναι μια αγορά η οποία μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, όπως είναι το έργο Ναμπούκο», είπε  ο Μπασέσκου και πρόσθεσε ότι  επειδή ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει ένα πρόβλημα με την υγεία του, θα πραγματοποιήσει μια φιλική επίσκεψη στο σπίτι του Ερντογάν.

Ο αρχηγός του ρουμανικού κράτους είχε σήμερα συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο στις 11 και 45 το πρωί και στις 14:00 συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου στην Άγκυρα, Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με εκπροσώπους της ρουμανικής κοινότητας στην Τουρκία και αύριο Τρίτη θα παρακαθίσει σε τουρκο-ρουμανικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.

-
Πηγή: Adevarul