Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια: «Το ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρο. Η FYROM θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν λυθεί η διαφωνία του ονόματος»



Δεκέμβριος 5, 2011.
Σκόπια.

«Η απόφαση της Χάγης είναι μια καλή ευκαιρία για τα Σκόπια και την Αθήνα να εντείνουν τις προσπάθειές τους, στην επίλυση του προβλήματος στο θέμα της ονομασίας.
»Αυτή είναι μια ευκαιρία, να ενταθούν οι προσπάθειες για μια λύση το συντομότερο δυνατόν».


Αυτή ήταν η ανακοίνωση του Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια,  Πωλ Bόλερς/ Paul Volers (φωτό άνω)  και του εισηγητή της FYROM στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Richard  Hovit, οι οποίοι έστειλαν ένα μήνυμα προς τις αρχές των Σκοπίων και της Αθήνας, στο οποίο επισημαίνεται ‘να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται  ώστε να επιλύσουν τη μακροχρόνια διαφορά τους, αφήνοντας πίσω την εχθρική ατμόσφαιρα της αίθουσας του Δικαστηρίου’.

Συγχρόνως το μήνυμα ήταν σαφές προς την FYROM για την είσοδό της στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, η οποία είναι σταθερά συνδεδεμένη με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της χώρας.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι η απόφαση της Χάγης παρέχει μια καλή ευκαιρία στα Σκόπια και την Ελλάδα να εντείνουν τις προσπάθειές τους στην επίλυση της ονομασίας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να επηρεάζει η θέση των ΗΠΑ, όσο αφορά την είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Συμμαχία έχει καταστήσει σαφές ότι το μοναδικό εμπόδιο για την ένταξη των Σκοπίων, είναι η διαφορά που έχει με την Ελλάδα.

Η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει


«Η θέση της Αμερικής δεν έχει αλλάξει. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίλυση αυτού του ζητήματος προς όφελος των δύο χωρών. Νομίζω ότι η θέση του ΝΑΤΟ είναι γνωστή και αυτή είναι  το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008. Τα Σκόπια για να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας και αυτή η θέση δεν αλλάζει. Πιστεύω ότι τώρα είναι  η ώρα που οι ηγέτες των δύο χωρών πρέπει να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για την επίλυση  του ζητήματος», είπε ο Βόλερς.

 Πρόβλημα η κοινή γνώμη των δύο χωρών

«Η απόφαση της Χάγης δεν έχει φέρει λύση στο πρόβλημα, αλλά δεν μπορεί  και να έρθει και πιο κοντά στη λύση» είπε ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εισηγητής των Σκοπίων Richard Hovit, μιλώντας στο σλαβοσκοπιανό πρόγραμμα της Deutsche Welle.

«Το πρόβλημα παρουσιάζεται στις εκτιμήσεις της κοινής γνώμης των δύο χωρών. Και στις δύο πλευρές χρειάζεται μια ανανεωμένη λογική απάντηση.  Πρέπει να δοθεί μια κοινή απόφαση η οποία θα ήταν δίκαιη για όλους», είπε ο Χόβιτ.
--
Πηγή: Канал 5