Σκοπιανός πρώην διπλωμάτης: « Χρειάζεται χρόνος για την αλλαγή του ονόματος»

Ιανουάριος 3, 2010.

«Αξιολογώντας τις δηλώσεις των κορυφαίων αξιωματούχων της χώρας για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα, εντοπίζουμε ότι η σκοπιανή πλευρά στέλνει μήνυμα στον κ. Νίμιτς και στην Αθήνα ότι είναι έτοιμη να συμβιβαστεί σε μια λύση», εκτίμησε ο καθηγητής Πανεπιστημίου, πολιτικός επιστήμονας και πρώην πρέσβης, Ντιμίταρ Μίρτσεφ.

Ο σκοπιανός καθηγητής μιλώντας στο ‘Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα’ δήλωσε ότι φέτος μπορούμε να περιμένουμε οι διαπραγματεύσεις να φτάσουν ακόμη και στο τέλος της διαδικασίας επίλυσης του ζητήματος του ονόματος.

«Ωστόσο, απαιτείται περισσότερος χρόνος, ίσως πολλούς μήνες, για να προετοιμαστεί ο λαός σε μια αλλαγή του ονόματος και σε μια οριστική λύση.

»Αυτή μπορεί να προέλθει και από ένα δημοψήφισμα, αλλά και από μια επικύρωση στο Κοινοβούλιο.

Νέα Υόρκη: Συνάντηση Νίμιτς- διαπραγματευτών 27 Ιανουαρίου

Ιανουάριος 3, 2010.

Ουάσιγκτον.

Στις 27 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις στο ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ μεταξύ του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και των διαπραγματευτών Ζόραν Γιολέφσκι και Αδαμάντιο Βασιλάκη.

Στη συνάντηση θα δώσε νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη διαφωνία του ονόματος μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδας, υπό της αιγίδας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έπειτα από έναν διάλειμμα επτά μηνών.

Η αρχική πρόταση του Νίμιτς ήταν για τις 10 Ιανουαρίου, μια ημερομηνία που δεν αποδέχθηκε η ελληνική πλευρά, για να μην θεωρηθεί από τους σκοπιανούς, ότι επιταχύνεται η διαδικασία.
--

Τίτλος άρθρου: «Нимиц и преговарачите на следна рунда преговори на 27. Јануари»

Δημοσίευση: Инпрес, 3.1.2011.

Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

‘Sitel’: Το 2011 είναι το έτος της οριστικής διευθέτησης του ονόματος;

Ιανουάριος 3, 2011.

Μήπως πρέπει να αναγάγουμε και το 2011, ως μια σημαντική ημερομηνία, εκτός από τα είκοσι χρόνια της ανεξαρτησίας ή τα δέκα χρόνια της συμφωνίας της Οχρίδας;

Θα υπάρξει τελικά λύση στο θέμα της ονομασίας;

Με την ευκαιρία των εορτών οι κορυφαίοι πολιτικοί της κράτους στα μηνύματά τους άφησαν το υπονοούμενο μιας συμφωνίας.

Ο Ιβάνοφ δήλωσε η πΓΔΜ επιδιώκει να διαπραγματευθεί για λύση στο όνομα, ο Γκρουέφσκι στην σύντομη ομιλία του προς το έθνος, είπε ότι το 2011 θα εργαστεί για την επίλυση του προβλήματος.

Βουλγαρική Μαφία: Ξέπλυμα χρήματος με τις ομάδες ποδοσφαίρου

Ιανουάριος 3, 2010.

Σόφια.

Μερικές από τις κορυφαίες βουλγαρικές ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν διασυνδέσεις με αφεντικά της Μαφίας, τις οποίες χρησιμοποιούν για ξέπλυμα χρήματος.

Τα παραπάνω αναγράφονται σε διπλωματικό έγγραφο που αποκαλύφθηκε από την ιστοσελίδα Wikileaks, όπως γράφει η αυστραλιανή εφημερίδα ‘Herald Sun’.

“Υπάρχει γενική πεποίθηση ότι οι βουλγαρικές ομάδες, άμεσα ή έμμεσα, ελέγχονται από το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο χρησιμοποιεί τα

Διεθνής Αμνηστία: Επικρίνει Ελλάδα για φράχτη στον Έβρο

Ιανουάριος 3, 2011.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία (Amnesty International- ΑΙ) επικρίνει το ελληνικό σχέδιο για την προστασία των χερσαίων συνόρων της χώρας με την Τουρκία μέσω ενός αγκαθωτού φράχτη.

"Εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσαν ότι η απόφαση της Αθήνας έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε ο Wolfgang Grenz στην εφημερίδα "Frankfurter Rundschau".

Αλβανικό Κανάλι: «Η Ελλάδα φτιάχνει φράχτη στα σύνορα με Τουρκία» (βίντεο)

Ιανουάριος 3, 2011.

Η Ελλάδα θα κατασκευάσει έναν αγκαθωτό φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων και ύψους 3,5 μέτρων στα ανατολικά σύνορά της με την Τουρκία, στον ποταμό Έβρο.

Στην κατασκευή θα συμπεριληφθούν και θερμικές κάμερες για να ανιχνεύουν την κίνηση καθώς και ανιχνευτές θορύβου με σκοπό τον εντοπισμό εκείνων που προσπαθούν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα τη νύχτα.

Επίσης κατά μήκος των συνόρων θα δημιουργηθεί ομάδα ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και Υπηρεσία Ελέγχου από την ευρωπαϊκή Frontex.

Σε μια συνέντευξή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, προς το πρακτορίο ειδήσεων ΑΝΑ, εξήγησε ότι το αγκαθωτό συρματόπλεγμα θα κατασκευαστεί από την αστυνομία και το στρατό στη διαχωριστική γραμμή των συνόρων.

Περίπου 250 λαθρομετανάστες περνούν το ποτάμι του Έβρου, κάθε μέρα, με προορισμό την Αθήνα. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 372 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι παράνομοι μετανάστες ανήλθαν κατά το έτος 2010, σε 32.000 , τόνισε ο έλληνας υπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι αλλεργική στους μετανάστες αλλά έχει υπερβεί το όριο των δυνατοτήτων της σε σχέση με την παραμονή και την απορρόφηση των μεταναστών.

Ο φράχτης που θα κατασκευαστεί θα ομοιάζει με εκείνον που τοποθέτησαν οι αμερικανικές αρχές στα σύνορα με το Μεξικό ή σαν αυτόν που κατασκεύασε το Ισραήλ στα σύνορα με την Αίγυπτο.

--

Τίτλος άρθρου: «Greqia, gardh në kufirin me Turqinë»

Δημοσίευση: «Top Channel”, 2.1.2011

Το βίντεο στα αλβανικά:





Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Ρουμανία: ‘Ζούμε για να πληρώνουμε τα δάνεια»


Ιανουάριος 3, 2011.

Το 2011 προβλέπεται δύσκολο έτος για τους Ρουμάνους και την κυβέρνηση. Υπάρχει όμως ελπίδα. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η εθνική οικονομία θα αυξηθεί, ‘ντροπαλά΄, στο 1,5%, αλλά αυτή δεν θα γίνει αισθητή στις τσέπες των εργαζομένων.