Μαθητές από Σκόπια και Αθήνα θα συζητήσουν για λύση στο όνομα


Φεβρουάριος 12, 2011.
«Αν οι πολιτικοί  δεν μπορούν, θα προσπαθήσουν οι μαθητές να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας. Σλάβοι και Έλληνες μαθητές θα εργαστούν από κοινού για την κατανόηση της διαφοράς και θα προσπαθήσουν να βρουν μια συμβιβαστική λύση», λέει η δημοσιογράφος της σκοπιανής τηλεόρασης, Σνεζάνα Γιοβανόφσκα.

Για την ουσία του προβλήματος και τις σκοπιανο-ελληνικές σχέσεις, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν προσωπικά διεθνείς εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους των δύο κυβερνήσεων αλλά θα θέσουν και σχετικό ερώτημα, μέσω οπτικής συνομιλίας, στον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

“Οι Έλληνες ζηλεύουν το ‘λόμπι’ μας στις Βρυξέλλες”


Φεβρουάριος 12, 2011.
Η δημιουργία της ομάδας φίλων των Σκοπίων στις Βρυξέλλες, έχει εξοργίσει τους πολιτικούς στην Αθήνα.
Η ομάδα «Φίλοι της Μακεδονίας» αποτελεί μια απελπισμένη κίνηση των Σκοπίων για να ομορφύνουν την αρνητική εικόνα  και τα ανώμαλα πράγματα που συμβαίνουν σε αυτήν την χώρα, έγραψε η ελληνική εφημερίδα το Βήμα.
Για να γίνουν πιο ρεαλιστικοί οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι αυτή η

Αλβανική Κρίση: Αναμένεται η Κάθριν Άστον …



Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας θα συναντηθεί με Τόπι, Μπερίσα και Ράμα


Φεβρουάριος 12,  2011.
Η ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να παρέμβει έντονα σε αυτό που αποκαλείται ‘αλβανική πολιτική κρίση’.
Μετά από δύο συναντήσεις του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για το ζήτημα αυτό, Μιροσλάβ Λάιτσακ, οι Ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να αυξήσουν το επίπεδο της εκπροσώπησής τους στη χώρα μας, στέλνοντας στα Τίρανα, την Ύπατο Εκπρόσωπο για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας,  τη βαρόνη Κάθριν Άστον.

"INA" : "Δυσοίωνα Σενάρια για την πΓΔΜ"


Φεβρουάριος 12, 2011.
Γνώστες των πολιτικών πραγμάτων στην πΓΔΜ εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα για τις εντάσεις στις διεθνικές σχέσεις καθώς και στις εθνοτικές διαιρέσεις στη χώρα τους,  αφού αυτές  παρουσιάζονται πρώτη φορά σε τόσο έντονο βαθμό.
Ο Περιφερειακός Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης,  εκτιμά ότι οι κυβερνητικές πολιτικές με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, ενδέχεται να αυξήσει το χάσμα μεταξύ των Αλβανών και των Σλάβων που αποτελούν τις δύο μεγάλες κοινότητες της χώρας.

Αίγυπτος: Οι Κόπτες φοβούνται την άνοδο των Ισλαμιστών


Φεβρουάριος 12, 2011.
Εκείνο το οποίο δεν πρόσμενε ο 82χρονος Χόσνι Μουμπάρακ, ήταν η υποστήριξη προς το άτομό του, από τους Κόπτες Χριστιανούς της χώρας του.
Οι Κόπτες αποτελούν το 10 τοις εκατό των 79 εκατομμυρίων Αιγυπτίων.
 Θρησκευτικοί ηγέτες των χριστιανών κοπτών είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την άνοδο των Ισλαμιστών στην Εξουσία με την ενδεχόμενη αποχώρηση του Μουμπάρακ.
Η ‘μουσουλμανική αδελφότητα’ είχε υποσχεθεί διώξεις κατά των εχθρών του Ισλαμ, όπως είναι οι Κόπτες της Αιγύπτου.

Σλάβοι Βουλγαρίας: «Δεν θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματα της απογραφής»


Φεβρουάριος 12, 2011.
«Οι αξιωματούχοι της Σόφιας επιδιώκουν να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει ‘μακεδονική’ μειονότητα. Καλώ όλους τους πολίτες να κάνουν δίκαια και έντιμα τις δηλώσεις τους και να μην επιτρέψουν την χειραγώγησή τους, να τους επιβάλλει, δηλαδή κάποιος τι πρέπει να δηλώσουν», είπε ο Στόικο Στόικοφ της οργάνωσης ‘OMO Ίλιντεν Πιρίν’ στο BBC, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα της πρώτης ηλεκτρονικής απογραφής στην Βουλγαρία.
Σύμφωνα με το κρατικό Ινστιτούτο Στατιστικής,