Πρόεδρος Κοσσυφοπεδίου στα Τίρανα : ‘Θα πραγματοποιηθεί η ένωσή μας’


Μάρτιος 21, 2011.

Πρόεδρος Κοσσόβου στο Αλβανικό Κοινοβούλιο:
"Η ένωσή μας δεν θα γίνει με τη βία"
«Το μέλλον μας είναι η εθνική ενοποίηση που θα πραγματοποιηθεί χάρη στο κοινό παρελθόν μας για να έχουμε ένα λαμπρό μέλλον», τόνισε ο πρόεδρος του Κοσσόβου, Behgjet Pacolli, στην ομιλία του, σήμερα, στο αλβανικό Κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα αναφερόμενος στην ενοποίηση των Αλβανών είπε χαρακτηριστικά:
«Υπάρχουν κάποια ταμπού τα οποία  έχουμε ξεπεράσει. Βλέποντας το παρελθόν, πρέπει να οικοδομήσουμε το μέλλον. Η Ένωση των Αλβανών δεν θα γίνει με τη βία, αλλά μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ολοκλήρωση θα καταστεί δυνατή μέσω της συνόδου κορυφής, μέσα από κοινούς νόμους και στη συνέχεια μέσω της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Συναντήσεις σχετικές μπορούν να γίνουν και με το Μαυροβούνιο και με την πΓΔΜ, μέσα στο ευρωπαϊκό μοντέλο».

Μιλόσοσκι στη Χάγη: Η Ελλάδα να συμμορφωθεί με την Ενδιάμεση Συμφωνία


Μάρτιος 21, 2011.

Ο Σκοπιανός εκπρόσωπος στη δίκη κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης, υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, μίλησε πρώτος στην εκδίκαση της υπόθεσης της πΓΔΜ κατά της Ελλάδας.
Ο Μιλόσοσκι έκανε μια σύντομη επισκόπηση της σκοπιανής πολιτικής συμβολής,  στην περιφερειακή και την παγκόσμια ειρήνη από την στιγμή της ανεξαρτησίας της χώρας και υπεραμύνθηκε για το δίκαιο και νόμιμο αίτημά της, στην ένταξη των διεθνών οργανισμών, όπως είναι το ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός των Σκοπίων προέβη σε  μια διαχρονική αναφορά από τις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, την ένταξή της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη και στη συμφωνία πλαισίου του 2001, μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών της χώρας, όταν βρισκότανε στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.

Σκόπια- Πάγκαλος: Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας είναι παράλογοι

Sitel: "Ο Πάγκαλος είναι αμφισβητούμενο πρόσωπο, γνωστό για την μεταβλητότητα των απόψεων του"


Μάρτιος 21, 2011.
Η διαφορά για το όνομα της πΓΔΜ είναι ‘καταστροφική’ από την αρχή.
Η Ελλάδα θα  πρέπει να επιτρέψει στον γείτονά της να αποκαλείται  όπως αυτός θέλει- δήλωσε τον Φεβρουάριο του 2008, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, σημερινός αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ελλάδας, όπως ανέφερε στον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Daniel Speckhard.

Πληροφορίες που δημοσιεύονται από το Wikileaks έγιναν  πρωτοσέλιδα στις μεγαλύτερες ελληνικές εφημερίδες, όπως στην ‘Καθημερινή’, η οποία δημοσιεύει την επίσημη συζήτηση μεταξύ του  σημερινού αναπληρωτή  του κ. Παπανδρέου και του Πρέσβη κ. Σπέκχαρντ.

Αλβανία: Εξέφρασε την ικανοποίησή της για παρέμβαση στη Λιβύη


Μάρτιος 21, 2011.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, χαιρέτισε την απόφαση της Διεθνούς συμμαχίας για την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του καθεστώτος Καντάφι στη Λιβύη.
«Η Αλβανία είναι έτοιμη να παράσχει τα αναγκαία μέσα στον διεθνή συνασπισμό στην πολύ σημαντική αποστολή τους για την ελευθερία, την ειρήνη και την σταθερότητα στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Μπερίσα σε γραπτή δήλωσή του.
Μάλιστα, στο περιεχόμενο της δήλωσης αυτής, συμφώνησε και o πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι.
--
«Албанија ја поздрави интервенцијата врз Либија»
Alsat-M

Πούτιν: Ο βομβαρδισμός της Λιβύης θυμίζει την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας…


Μάρτιος 21, 2011.
Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Λιβύη, έγινε αντικείμενο δριμείας κριτικής από το Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τόνισε ότι το ψήφισμα αυτό  θυμίζει ‘μεσαιωνικό κάλεσμα για σταυροφορία».
«Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς αμφιβολία, είναι  μια μη έγκυρη και επιβλαβής απόφαση που θυμίζει την μεσαιωνική έκκληση σε σταυροφορία. Στην πραγματικότητα επιτρέπει την εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Το αιματηρό παιχνίδι της Λιβύης…



Μάρτιος 21, 2011.


«Οι επικριτές λένε, ήδη, ότι το παιχνίδι της Λιβύης γίνεται για τις πετρελαιοπηγές, που βρίσκονται στο έδαφός της.
Η Λιβύη είναι  η μεγαλύτερη οικονομία παραγωγής πετρελαίου στην Αφρική, έχει 46,5, εξακριβωμένα, δισεκατομμύρια βαρέλια σε αποθέματα πετρελαίου και παράγει 1,4 έως 1,7 εκατομμύρια  βαρέλια ημερησίως.

Σίγουρα, το πετρέλαιο είναι ένα σημαντικός παράγοντας»…


--




Αλβανία: Συνέχιση διαμαρτυριών για την απογραφή


Μάρτιος 21, 2011.
Η οργάνωση ‘ Κόκκινο-Μαύρο’ οργάνωσε διαμαρτυρία στην πόλη Μπούλγκιζα (Bulqizë), της ανατολικής Αλβανίας, με τη συμμετοχή περίπου διακοσίων κατοίκων.
Οι διαμαρτυρόμενοι κάλεσαν τους πολίτες να στείλουν μήνυμα στους πολιτικούς της χώρας, να αλλάξουν το αστικό δίκαιο, το οποίο δίνει το δικαίωμα της καταγραφής της εθνικότητας των μειονοτήτων, στο δελτίο της απογραφής του πληθυσμού.

Βουλγαρία, κρατά επιφυλακτική στάση για Λιβύη


Μάρτιος 21. 2011.
Η Βουλγαρία, κρατά επιφυλακτική στάση, στις αποστολές  στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη.
 Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Τσβέταν Τσβετάνοφ, οι  υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας και ο αρχηγός της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Έλληνας αναλυτής: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εμποδίζει την πΓΔΜ»



Μάρτιος 21, 2011.

«Κανάλ 5»: Τι συνέβη τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι; Ήταν ελληνικό βέτο ή Ομοφωνία των κρατών μελών του ΝΑΤΟ;

«Το Βουκουρέστι είναι ένα γεγονός. Η θέση ήταν ξεκάθαρη και ήταν η στάση του Καραμανλή αυτή, είπε στο ‘Κανάλ 5’, ο Σταύρος Καρκαλέτσης, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών αναλύσεων.

Κ5: Δηλαδή υπήρξε συναίνεση;