Σκόπια: Οι ειδικές δυνάμεις που «έκαναν παπούτσια με το δέρμα των Σκοπιανών» θα δικαστούν...


Μάρτιος 28, 2011.

"Η ελληνική Επιτροπή του Ελσίνκι μήνυσε τους 39 στρατιώτες των ΟΥΚ"
Τα μέλη της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών της Ελλάδας που στην παρέλαση πέρσι, στις 25 Μαρτίου,  έλεγαν ρατσιστικά συνθήματα θα καταλήξουν στα δικαστήρια.

Η Ελληνική Επιτροπή του Ελσίνκι κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και για τους  39 στρατιώτες της ομάδας, οι οποίοι  υποχρεούνται να λογοδοτήσουν για παραβιάσεις του άρθρου 2 του Αντιρατσιστικού Δικαίου.

Σκόπια για Χάγη: «Η ετυμηγορία θα είναι υπέρ μας»


Μάρτιος 28, 2011.

Με την αγόρευση του πρέσβη, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ως εκπροσώπου της πΓΔΜ, στην διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατά της Ελλάδας, έληξαν σήμερα οι αγορεύσεις των σκοπιανών.
Ο Ντιμιτρόφ, τόνισε ότι «η Ελλάδα αντιτίθεται στην ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, μια οργάνωση την οποία η FYROM θεωρεί ως σταθερό παράγοντα και ως οδό μη επιστροφής στα χρόνια του φόβου και της ανασφάλειας».

Ο σκοπιανός Πρέσβης, υπενθύμισε τις στιγμές της ίδρυσης του κράτους, επισημαίνοντας τις ελληνικές πιέσεις, εν μέσω της ταραγμένης εποχής των Βαλκανίων που  η FYROM αποφάσισε την καταχώρησή της στα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς το συνταγματικό της όνομα, ένα γεγονός το οποίο αποτελεί άνευ προηγουμένου και το οποίο δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά μέχρι σήμερα.

Αλβανία: Ο Αλή Πασάς και ο Άγιος Κοσμάς


Μάρτιος 28, 2011.
Τα οστά του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού
«Η ιστορία  έχει καταγράψει μια τεκμηριωμένη και ασυνήθιστη  φιλία, η οποία προκαλεί έκπληξη, μεταξύ των Αλβανών και ενός πολύ γνωστού Έλληνα μοναχού: του Κοσμά του Αιτωλού»
Τα παραπάνω σημειώνει το αλβανικό δίκτυο  Abc news, που προσπαθεί να κάνει μια προσέγγιση των Ελλήνων και των Αλβανών μέσα από μια ιστορική διαδρομή των σχέσεων του Αλή Πασά και του Άγιου Κοσμά.

Σκόπια: Αλβανο-αμερικάνοι θέτουν αλβανικό ζήτημα


Μάρτιος 28, 2011.
"Αλβανικό Ζήτημα" θέτουν  αλβανοαμερικάνοι στα Σκόπια
Εκπρόσωποι των αλβανικών εθνικών πολιτικών ενώσεων της διασποράς, στην Αμερική, πραγματοποιούν επίσκεψη στα Σκόπια.
«Η πολιτική και διπλωματική αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με όλες τις αλβανικές πολιτικές δυνάμεις της πΓΔΜ με στόχο να δημιουργήσει μια εθνικο-πολιτική πλατφόρμα», γράφει δημοσίευμα του αλβανικού τύπου.

Πυρηνικός Σταθμός Μπέλενε: Βουλγαρία- Ρωσία υπέγραψαν τρίμηνη αναστολή


Μάρτιος 28, 2011.
Το περιστατικό της Ιαπωνίας προβληματίζει τη Βουλγαρία
Η Βουλγαρία και η Ρωσία συμφώνησαν να υπογράψουν την εβδομάδα αυτήν, μνημόνιο με μορατόριουμ τριών σημείων, σχετικά με το σχέδιο της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, ενώ δεν υπάρχουν σαφείς τεχνικές απαντήσεις τόσο για το κόστος, όσο και για τον έλεγχο της σεισμικότητας της περιοχής, δήλωσε ο πρωθυπουργός  Μπόϊκο Μπορίσοφ, το Σάββατο.
Την προηγουμένη ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Τράικο Τράικοφ, είχε δηλώσει ότι η επιτροπή για το έργο Μπέλενε θα έθετε στην ρωσική πλευρά ένα σύνολο τριάντα ερωτήσεων, μετά το περιστατικό της Ιαπωνίας, για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

‘Ούτρινσκι Βέσνικ’: «Η Αυταρχική Διακυβέρνηση Γκρούεφσκι και τα ΜΜΕ»


 «Η ελευθερία των ΜΜΕ είναι πιο δύσκολο θέμα από το όνομα;»

Μάρτιος 28, 2011.
Το παραπάνω ερώτημα της σκοπιανής εφημερίδας ‘Ούτρινσκι Βέσνικ’, δεν είναι ρητορικό.
Είναι μια πραγματικότητα, «το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης αποτελεί ένα συνεχές ζήτημα το οποίο τίθεται σε όλες τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γράφει στον υπότιτλό της,  η εν λόγω εφημερίδα, που δεν διστάζει να προβληματίσει τους αναγνώστες της με την κατάσταση που επικρατεί στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.
«Τα μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  οι εκπρόσωποι της οποίας προσφάτως, για άλλη μια φορά, υπενθύμισαν προς την κυβέρνηση, ότι πρέπει να διασφαλίσει την ελευθερία της έκφρασης στην πΓΔΜ. Ο Επίτροπος της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, επισήμανε στον πρωθυπουργό  Νίκολα Γκρούεφσκι,  ότι οι δημοσιογράφοι στη χώρα, πρέπει να αισθάνονται ελεύθεροι και να εκφράζουν τις απόψεις τους.

Σερβία : Οι συνομιλίες δεν οδηγούν σε αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου


Μάρτιος 28, 2011.
«Η Σερβία δεν θα επιτρέψει  τη χρησιμοποίηση  των συνομιλιών που γίνονται μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να βρουν λύσεις σε ζωτικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες.
«Είμαι βέβαιος ότι κάθε ζωτικό θέμα των συζητήσεων έχει και μια άλλη πλευρά, η οποία συνδέεται με το ζήτημα του καθεστώτος, κοιτάξτε αυτήν την πλευρά, ίσως γίνεται  μια προσπάθεια από την Πρίστινα, προς τη Σερβία, για το άνοιγμα ενός μικρού παραθύρου,  για να δεχτεί μια λύση, που θα σήμαινε έμμεση αναγνώριση της