Σκόπια-Δημοσκόπηση: Ναι στο ΝΑΤΟ, Όχι σε αλλαγή ονομασίας


Απρίλιος 3, 2011.
Σκόπια.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών Ερευνών, περίπου το 66 τοις εκατό των πολιτών θεωρεί ότι η πΓΔΜ έχει εκπληρώσει τα πρότυπα του ΝΑΤΟ για την ένταξη της χώρας.

Στην ερώτηση, αν θα δεχθούν την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, ως προϋπόθεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, το 62,2 τοις εκατό των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά, το 30,3 τοις εκατό ότι αποδέχεται αλλαγή του ονόματος και το 7,6 τοις εκατό των ερωτηθέντων δεν εξέφρασε καμία άποψη.

Κατάργηση διπλής φορολόγησης σε Κοσσυφοπέδιο-πΓΔΜ


Απρίλιος 3, 2011.



Στις αρχές της εβδομάδας, η Πρίστινα και τα Σκόπια θα υπογράψουν συμφωνία κατάργησης της διπλής φορολογίας προϊόντων που παράγονται στις δύο χώρες, εφ’ όσον φορολογούνται τα προϊόντα αυτά στη χώρα παραγωγής τους.
Η συμφωνία θα ενισχύσει την οικονομική συνεργασία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και πΓΔΜ με την μείωση κατά 10%, που θα προέλθει στα παραγόμενα προϊόντα των δύο πλευρών.

Μυστικές Υπηρεσίες Σκοπίων: Το Μεγάλο Παιχνίδι


Απρίλιος 3, 2011.

(συνέχεια)
Από την επίσκεψη Ερντογάν στα Σκόπια
Ένα μεγάλο, παγκόσμιο πρόβλημα, ωστόσο, θα προκύψει με ένα σχέδιο που προγραμματίζεται για την 15η Μαΐου, με τουρκική νηοπομπή  προς τη Γάζα, για βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, που διοργανώνει το τουρκικό ίδρυμα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής βοήθειας.
Στην πρώτη απόπειρα οι ισραηλινές δυνάμεις, επιτέθηκαν στο πλοίο ‘Μαβί Μαρμαρά’, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, σκοτώνοντας οκτώ ακτιβιστές, ενώ οι άλλοι συνελήφθησαν.
Τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, διοργανώνει τώρα πάλι μια συνοδεία και υπάρχει φόβος νέων επεισοδίων.

Μήνυμα φιλίας και αγάπης Άνθιμου προς Σκοπιανούς

Μαυροβούνιο: Ανησυχία για το δανεισμό της χώρας


Απρίλιος 3, 2011.

Την ανησυχία του εκφράζει το Κίνημα για Αλλαγές (PZP) του Μαυροβουνίου, για τα δυσμενή  επιτόκια με τα οποία δανείζεται η χώρα και προτείνει ότι είναι καιρός να αρχίσει ένας σοβαρός διάλογος για την κοινωνική και οικονομική πολιτική στη χώρα.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει εκδώσει ευρωομόλογα  αξίας 180 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μαζί με τα 200 εκατομμύρια των ευρωομολόγων του περασμένου Σεπτεμβρίου, φθάνουν σε ένα υπόλοιπο ύψους € 524 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να πληρώσει η χώρα το 2016.
«Οι τόκοι είναι πολύ υψηλοί, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι τόκοι ανέρχονται περίπου 29 εκατ. ευρώ ετησίως».

«Η έξοδος από την κρίση θα γίνει σύντομα ορατή στις τσέπες των καταναλωτών»


Απρίλιος 3, 2011.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας κατηγόρησε την
αντιπολίτευση για την κρίση που διέρχεται η χώρα
«Καταφύγαμε στο μηχανισμό στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να βγούμε από την κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Εμίλ Μποκ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι επιπτώσεις του δανείου, για την έξοδο από την κρίση, θα γίνουν αισθητές στις τσέπες των Ρουμάνων, πολύ σύντομα.
Ο Μποκ δεν δίστασε να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ωστόσο, η αντιπολίτευση έχει διαφορετική άποψη, για την πιθανότητα  της Ρουμανίας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Μυστικές Υπηρεσίες Σκοπίων: Ο αόρατος πόλεμος Ρωσίας -Τουρκίας


Απρίλιος 3, 2011.

«Ο πανσλαβισμός και ο  Οθωμανικός  ‘παν-βαλκανισμός’ έχουν απλώσει τα δίκτυα τους πάνω από τη χώρα μας», σημειώνει έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει μια λεπτομερή έρευνα για την ανίχνευση εισροής ξένων κεφαλαίων, ιδίως τουρκικών ΜΚΟ, οι οποίες  συνδέονται στενά με την κυβέρνηση της Άγκυρας.
Σε αντίθεση με την  σαφή πρόθεση των Ρώσων στα Βαλκάνια, που επιδιώκουν ένα μέτωπο προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, οι σκοπιανές μυστικές υπηρεσίες καθορίζουν τη στρατηγική της Άγκυρας με τη λέξη «Γεω-πολιτισμός»/’Γεω-κουλτούρα’, που προσπαθεί να ασκήσει την επιρροή της μέσω των οικονομικών υποδομών, τονίζοντας συγχρόνως ότι τα εδάφη αυτά, κατά το παρελθόν ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ! (το θαυμαστικό είναι του πρωτότυπου  κείμενου).