Κύπρος: Έκκληση ΟΗΕ για ειρήνη στη διαφωνία για τις γεωτρήσεις


Σεπτέμβριος 16, 2011. (20:36)


Ο ΟΗΕ κάλεσε για ηρεμία μετά την απειλή που διατύπωσε νωρίτερα η Τουρκία προς την Κύπρο, καλώντας την να αναβάλλει τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο, ανέφερε, πριν από το λίγο, το AFP.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι φυσικοί πόροι, αν βρεθούν, θα γίνουν  επ’ ωφελεία όλων των Κυπρίων – Ελλήνων και Τούρκων- όπως προβλέπει το νομικό πλαίσιο της ομόσπονδης ενωμένης Κύπρου», δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής των  Ηνωμένων Εθνών, Lisa Buhenhaym. Η δήλωση έγινε μετά  τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Ένταση στο Κοσσυφοπέδιο


Σεπτέμβριος 16, 2011.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και το προσωπικό των τελωνείων, καθώς και δυνάμεις της EULEX ενισχυόμενα με ελικόπτερα της KFOR έχουν αναπτυχθεί από το πρωί στις συνοριακές διελεύσεις του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία, μετά την πυρπόληση του φυλακίου του συνοριακού σταθμού  Γιάριντσε.

Φλώρινα: «Έλληνες ακροδεξιοί κράτησαν όμηρους τους Σκοπιανούς και Ευρωπαίους ακτιβιστές»


Σεπτέμβριος 16, 2011.

«Σκοπιανοί και Ευρωπαίοι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στη Φλώρινα σε μια συγκέντρωση που διοργάνωσε το Coppieters Morris Centre που έχει έδρα τις Βρυξέλλες, βρέθηκαν υπό πολιορκία από ριζοσπάστες Έλληνες ακτιβιστές που προσπαθούσαν να σταματήσουν την προώθηση του «ελληνο-μακεδονικού»  λεξικού.
»Εκατοντάδες Έλληνες φασίστες (фашисти, φασίστι στο κείμενο) προσπάθησαν να μπουν στην αίθουσα, αλλά η απόφασή τους ματαιώθηκε από τις πολυάριθμες ειδικές αστυνομικές δυνάμεις.
»Πριν, στην δίοδο των ελληνικών συνόρων,  κοντά στο Μοναστήρι , στο συνοριακό σταθμό της Νίκης, οι ελληνικές αρχές έκαναν εξονυχιστικό  έλεγχο  σε όλους τους εισερχόμενους από τα Σκόπια στην Ελλάδα και τα οχήματα που είχαν προορισμό την Φλώρινα ερευνήθηκαν λεπτομερώς, από τους διάφορους αξιωματικούς, που έψαχναν για βιντεοκάμερες.

Ισραηλινή Εφημερίδα: «Το Οικονομικό ψέμα της Τουρκίας» ή « Η φούσκα του Ερντογάν»


Σεπτέμβριος 16, 2011.

Είναι ενδιαφέρον, πιστεύω,  να δούμε πως βλέπουν οι Ισραηλινοί , σήμερα, την Τουρκία και τον ηγέτη της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ένα ενδεικτικό άρθρο είναι αυτό το οποίο ακολουθεί, το οποίο δημοσιεύεται  σε ισραηλινή ιστοσελίδα και έχει τον τίτλο  « Το Οικονομικό ψέμα της Τουρκίας» με υπότιτλο « Η Τουρκία δεν είναι οικονομική δύναμη, η πιστωτική φούσκα του Ερντογάν σύντομα θα εκραγεί».

Ακολουθεί:

Μερικοί αναφέρονται σε αυτόν (Ερντογάν) ως το «νέο σουλτάνο της Μέσης Ανατολής σε μια νέο-οθωμανική αυτοκρατορία», η αλήθεια, όμως, για το βασίλειο του Ερντογάν, είναι τελείως διαφορετική.

Ο Ερντογάν ‘τελείωσε’ τον Μπασάρ Άσαντ


Σεπτέμβριος 16, 2011.


Τρίπολη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε από την πρωτεύουσα της Λιβύης, ότι ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ και η εποχή των δικτατόρων και των τυράννων ανήκουν στο παρελθόν.

Ο Ερντογάν σε ομιλία του στην  Τρίπολη, η οποία είναι ο τελευταίος σταθμός των επισκέψεών του στην  αποκαλούμενη «Αραβική Άνοιξη», καλωσόρισε την έλευση της δημοκρατίας στη Λιβύη και τίμησε όλους αυτούς που σκοτώθηκαν στο όνομα της χώρας και της θρησκείας τους.

«Αποδεικνύεται  στα μάτια του κόσμου ότι δεν υπάρχει τρόπος να πάει κανείς ενάντια στη θέληση του λαού. Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί να καταστέλλεται , με τη βία, η θέληση του λαού της Συρίας», είπε ο Ερντογάν.
Νωρίτερα, την ίδια ημέρα, η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» έγραψε ότι ο Ερντογάν προειδοποίησε το Ιράν  να μην ‘υποστηρίζει την ηγεσία της Συρίας’, η οποία προσπαθεί, με τις δυνάμεις ασφαλείας,  να καταστείλει τις αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο Πάγκαλος απάντησε στην επιστολή της Αρίφι


Σεπτέμβριος 16, 2011.

Σκόπια.

Η αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, αρμόδια  για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Τέουτα Αρίφι, έλαβε επιστολή- απάντηση από τον  Έλληνα αναπληρωτή πρωθυπουργό , Θεόδωρο Πάγκαλο, στην οποία εκφράζεται  η ετοιμότητα για τεχνική υποστήριξη στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Η Τεχνική Βοήθεια, όπως ενημέρωσε, σήμερα, η Αρίφι αφορά κυρίως τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τη διασυνοριακή συνεργασία.

Ο Ερντογάν στην Τρίπολη της Λιβύης


Άφιξη Ερντογάν στην Τρίπολη


Σεπτέμβριος 16, 2011.
Υποδοχή Ερντογάν στην Τρίπολη
 Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, έφτασε στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Βόρεια Αφρική. 

Αφίχθηκε αεροπορικώς  στη Λιβύη, μια μέρα μετά την επίσκεψη των ηγετών της Γαλλίας και της Βρετανίας και έγινε δεκτός ως ήρωας που βοήθησε την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού παρακολούθησε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία των Μαρτύρων στην Τρίπολη,  έγινε δεκτός από τον Μουσταφά Αμπντούολ  Γιαλί, πρόεδρο του Λιβυκού Εθνικού μεταβατικού συμβουλίου.

Αλβανία: Η Κίνα θα αγοράσει αλβανικό χρέος- οι ΗΠΑ σε κατάσταση συναγερμού


Σεπτέμβριος 16, 2011.

Πριν από μερικούς μήνες η κινεζική κυβέρνηση είχε εκφράσει τη θέλησή της να παρέμβει στα δημοσιονομικά της Ευρώπης για να σώσει το ευρώ. Η δήλωση αυτή έγινε δεκτή ως μια ευνοϊκή πρόταση από ορισμένες κυβερνήσεις εξαιτίας της  οικονομικής κρίσης, αλλά όχι από το σύνολο των κρατών που αισθάνονται ότι η Κίνα απεργάζεται την «Νέα Τάξη Πραγμάτων».

Μια κρίσιμη συνάντηση «γέννησε» την ΠΓΔΜ



Του Σταυρου Τζιμα
15 /9/ 2011

 «Τι το θέλατε αυτό, ποιος θα φυλάει τα σύνορά σας, εσείς δεν έχετε στρατό, δεν έχετε συναλλαγματικά αποθέματα, δεν έχετε νόμισμα, πού πάτε, πώς θα επιβιώσετε;».

Στην κρατική ντάτσα, στην Αχρίδα, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εξαγριωμένος τα ψέλνει στον Κίρο Γκλιγκόροφ, για την απόφαση των Σκοπίων να αποσχισθούν από τη Γιουγκοσλαβία.
Είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα της 8ης Σεπτεμβρίου του 1991 στο οποίο ο πληθυσμός της μέχρι τότε «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας», με ποσοστό 95,09% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας. Όμως, πάνω από τις πέτρινες γέφυρες του Βαρδάρη, πλανιόταν ο φόβος του Μιλόσεβιτς, αλλά και η αγωνία για τις αντιδράσεις της Αθήνας.