Αλβανία: Ο Μπερίσα θα επισκεφθεί το Τέτοβο


Νοέμβριος 7, 2011.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίς, Σαλί Μπερίσα, την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Δήμο του Τέτοβο στην FYROM.

Η εκπρόσωπος του Δήμου του Τέτοβο, Flakran Pustina, ανακοίνωσε ότι οι πολίτες  του Δήμου στις 9 Νοεμβρίου, στις 16:00 θα υποδεχθούν  τον Αλβανό πρωθυπουργό, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Δήμο.

Ακαδημαϊκός Σκοπίων: «Η Μακεδονία εκχριστιανίστηκε πριν κατακτηθεί από την Βουλγαρία»


Νοέμβριος 7, 2011.

Σκόπια.

«Δεν είναι δυνατόν τα Σκόπια και η Βουλγαρία να είχαν μία γλώσσα, τη βουλγαρική»
Με αυτόν τον τίτλο δημοσιεύεται στην σκοπιανή εφημερίδα ‘Βέτσερ’ άρθρο του ακαδημαϊκού Μπλάζε Ριστόφσκι, ο οποίος είναι μέλος της «Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών» των Σκοπίων.

Πρόκειται για το πρώτο  δημοσίευμα μιας σειράς από το νέο βιβλίο του Ριστόφσκι που έχει τίτλο « Η ‘μακεδονική’ αναγέννηση στον 19ο αιώνα).

Γράφει ο συγγραφέας:

Τουρκία: «Μετά από 100 χρόνια επιστρέφει η τουρκική εκπαίδευση στα Βαλκάνια»


Νοέμβριος 7, 2011.

Τμήματα  της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και της Ευρωπαϊκής Πολυτεχνικής Σχολής, ανοίγουν στο  Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου σε συνεργασία με τη νομική σχολής της πόλης αυτής.

Τα τμήματα θα περιλαμβάνουν 200 μαθητές, οι οποίοι θα λαμβάνουν εκπαίδευση στην τουρκική γλώσσα και τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 15 Νοεμβρίου.

Σκόπια: «Ζούμε χειρότερα και από την Αλβανία»…


Νοέμβριος 7, 2011.

«Η ποιότητα ζωής στην Fyrom είναι η χειρότερη από όλες τις χώρες της περιοχής. Σε σχετική έκθεση του  Προγράμματος  Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για το 2011, που φέρει τον τίτλο «Αειφορία και Ισότητα: ένα καλύτερο μέλλον για όλους», η FYROM κατετάγη στην 76η θέση από τις 187 χώρες του κόσμου», γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα.

Και θα συνεχίσει:

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: “Καμία λύση δεν έγινε αποδεκτή για το όνομα”



Νοέμβριος 7, 2011.
«Η Fyrom δεν μπορεί να δεχθεί διεθνή διαιτησία για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα, επειδή πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα που επηρεάζει τις βασικές παραμέτρους κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.
»Το γεγονός ότι η επιλογή του ονόματος του κράτους έγινε με δημοκρατικό τρόπο, αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί με την μεθοδολογία  που εφαρμόστηκε στην Σλοβενία – Κροατία, που είχαν μια απλή συνοριακή διαφορά»

«Στην Κορυτσά, μαζικές βαπτίσεις για λογαριασμό της Βορείου Ηπείρου»


Νοέμβριος 7, 2011.

«Λίγο μετά την αναχώρηση του Έλληνα προξένου στην Κορυτσά, του οποίου τις δηλώσεις  θα θυμόμαστε για πολύ καιρό, υπέρ του ελληνικού κράτους, μια άλλη ακραία ένωση της Κορυτσάς προέβη  σε εκστρατεία βαπτίσεων στα χωριά της πόλης αυτής.

Dnevnik: «Η Ελλάδα φοβάται την ετυμηγορία της Χάγης»


 «Η Ελλάδα φοβάται την ετυμηγορία της Χάγης», γράφει πρωτοσέλιδα η σκοπιανή εφημερίδα

Νοέμβριος 7, 2011.

«Εάν οι πληροφορίες που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την ετυμηγορία της Χάγης ήταν ευοίωνες, ο κ. Παπανδρέου δεν θα αναφερόταν στα αποτελέσματα της Χάγης,  αυτή τη στιγμή. Ίσως ο Έλληνας πρωθυπουργός έλαβε μια ειδοποίηση για την ετυμηγορία, όπως αναλύουν οι πηγές μας», σημειώνει, πρωτοσέλιδα, η σκοπιανή εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’.

Αλβανία: Οι Ιταλοί εγκαινίασαν έκθεση φωτογραφίας στο Αργυρόκαστρο για τις αρχαιότητες στην κοιλάδα της Δρόπολης


Τι είπε ο Αλβανός Υπουργός Πολιτισμού

Στα πλαίσια της 11ης εβδομάδας της Ιταλικής Γλώσσας, το Ιταλικό Πολιτιστικό Κέντρο, εγκαινίασε στο Αργυρόκαστρο έκθεση φωτογραφίας με θέμα την αρχαιοελληνική πόλη της Αδριανούπολης. Οι 60 φωτογραφίες που εκτίθενται αποτελούνται από κάποιες παλιές ασπρόμαυρες και νέες φωτογραφίες από τις ανασκαφές που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Δρόπολης και κυρίως γύρο από το αρχαίο θέατρο των Σωφράτικων, από ιταλούς και αλβανούς αρχαιολόγους των πανεπιστημίων Macerata και Αργυροκάστρου αντίστοιχα.