Τουρκία: Το Ισραήλ στέλνει πολεμικά πλοία στις πετρελαιοπηγές



Ιανουάριος 10, 2012.

Το Ισραηλινό ναυτικό ετοιμάζεται να στείλει πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο στα σημεία εξερεύνησης πετρελαίου, γύρω από την θαλάσσια περιοχή της πλατφόρμας των γεωτρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες –γράφει το τουρκικό δημοσίευμα-  που παρέχονται  από την εφημερίδα Χααρέτζ, το  Γενικό Επιτελείο του Ισραήλ μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν είχε προβεί σε τέτοιες ενέργειες για τις πλατφόρμες γεωτρήσεων στη Μεσόγειο και τώρα αποφάσισε να στείλει πολεμικά πλοία για να προστατεύσουν τις περιοχές των γεωτρήσεων.


Λίγους μήνες πριν από την εν λόγω απόφαση,  είχαν ληφθεί μέτρα για την περιοχή Ταμάρα, Λεβιάθαν και Τηθύος τα οποία ήταν διαθέσιμα για τις πλατφόρμες γεώτρησης. Την επόμενη περίοδο με το ξεκίνημα των νέων ερευνών  η στρατιωτική παρουσία ήταν διευρυμένη.

Μιλώντας στην εν λόγω εφημερίδα άνδρες του πολεμικού ναυτικού τόνισαν ότι  η παρουσία τους εκεί ισοδυναμεί με χιλιάδες ώρες επιφυλακής.

Πρόσθεσαν, ακόμη, ότι οι αξιωματούχοι  του Ναυτικού  που συμμετέχουν στην αποστολή αυτή είναι έτοιμοι όταν  δεχθούν επίθεση να ειδοποιήσουν για να απογειωθούν μαχητικά αεροπλάνα από το Ισραήλ και να δράσουν αμέσως.

Σημειώνεται- γράφει η τουρκική εφημερίδα- ότι τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ είναι στα 12 μίλια, οι γεωτρήσεις όμως πετρελαίου που κάνει βρίσκονται έξω από τα σύνορά του, κοντά στα 70 μίλια στην αποκλειστική οικονομική ζώνη  του.

Την προστασία των ‘πηγαδιών’ την έχουν συνήθως οι εταιρείες εκμετάλλευσης. Οι πετρελαϊκές εταιρείες συχνά βασίζονται στην ιδιωτική αστυνομία που απαρτίζεται από  συνταξιούχους Ισραηλινούς στρατιωτικούς.

Ένας ανώτερος αξιωματικός του Ναυτικού δήλωσε ότι με την αποκλειστική  οικονομική ζώνη τα σύνορα του Ισραήλ έχουν μεγεθυνθεί τρεις φορές με τα δύο πηγάδια και αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα, μια απειλή, για την ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ, δήλωσε.

Ως εκ τούτου ο στόλος του Ναυτικού κατά την προσεχή περίοδο θα πρέπει να μεγεθύνεται κάθε χρόνο με την προσθήκη δύο νέων πολεμικών πλοίων. Όμως,  ένας μεγάλος αριθμός  πλοίων απαιτεί  μεγάλο κόστος για την προστασία των πηγαδιών και το κόστος αυτό θα είναι πολύ υψηλό για το Ισραήλ.

Αυξημένος ο αμυντικός προϋπολογισμός

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μία ημέρα πριν από  το δημοσίευμα και τους ισχυρισμούς της Haaretz, δήλωσε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός θα αυξηθεί κατά 6 τοις εκατό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, επίσης, στο Ελ Αραμπίγια, στη συνέντευξή του ο Νετανιάχου, έδωσε έμφαση στην περιφερειακή αστάθεια και ανακοίνωσε ότι οι φετινές δαπάνες είναι αυξημένες κατά 780 εκατομμύρια δολάρια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της άμυνας του Ισραήλ είναι της τάξης των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2012, περιορίζοντας τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανακοινώσει το περασμένο έτος, υπέρ των αμυντικών δαπανών.
--