Σκόπια: Η Ελλάδα καλεί τον Ποπόσκι στη Θεσσαλονίκη



Ιανουάριος 9, 2012.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα καλέσει τον Ποπόσκι για συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια  της λεγόμενης ατζέντας 2014,  που διοργανώνει η Ελλάδα το Φεβρουάριο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπου θα συζητήσουν  για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής και την προώθηση της συνεργασίας.


Ο Έλληνας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν τελείωσε ο καθορισμός της ατζέντας, πρόσθεσε ωστόσο ότι η πρόσκληση θα αποσταλεί και στο σκοπιανό υπουργό.

Το  (σκοπιανό) Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι κατά τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει προσκληθεί σε  τέτοιου είδους συνεδριάσεις, αλλά όταν φθάσει η πρόσκληση θα αποφασιστεί σχετικά με την παρουσία του υπουργού.

«Θα προσκληθεί και ο κ. Ποπόσκι;»

«Ναι, φυσικά. Αυτή η συνάντηση είναι για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Το θέμα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική», δήλωσε ο Έλληνας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Ο Δελαβέκουρας επανέλαβε ότι η Αθήνα κινητοποιείται εντατικά για τη συνάντηση με το Νίμιτς. Η κυβέρνηση των Σκοπίωνψ εκφράζει φόβους για στασιμότητα των διαπραγματεύσεων, σε αντίθεση με τις ελληνικές αρχές που αναμένουν πρόοδο από τις συνομιλίες.

«Ναι, είμαστε φυσικά έτοιμοι για τις 16 και τις 17 Ιανουαρίου. Ελπίζουμε να σημειωθεί πρόοδος. Πάντοτε υποστηρίζαμε τη διαδικασία που διεξάγεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνουν οι συζητήσεις για να επιτευχθεί πρόοδος», είπε ο Δελαβέκουρας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την τηλεόραση Σίτελ.

Ελληνική εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές γράφει ότι ο Γκρούεφσκι θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την ετυμηγορία της Χάγης, να παρακάμψει την επίλυση της διαφοράς και να μεριμνήσει την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
--