Κοσσυφοπέδιο: «Οι Αλβανοί να βελτιώσουν τη στάση τους έναντι των μειονοτήτων»



Ιανουάριος 2, 2011.

Ο αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα Κρίστοφερ Ντελ, δήλωσε ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της πλειοψηφίας της αλβανικής κοινότητας απέναντι στις μειονότητες, θα πρέπει να είναι το επίκεντρο των τοπικών θεσμικών οργάνων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Ο Ντελ είπε ότι το τέλος της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, εξαρτάται από την αντιμετώπιση των μειονοτικών κοινοτήτων και οι Αλβανοί πρέπει να καταλάβουν ότι οι πολίτες των μειονοτήτων του Κοσσυφοπεδίου- όπως όλοι- αξίζουν σεβασμό.

«Εάν σε αυτό το ζήτημα δεν  δοθεί ικανοποιητική απάντηση, είναι πιθανόν πολλά μέλη της διεθνούς κοινότητας να ισχυριστούν  ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι έτοιμο να σταθεί ως ανεξάρτητο. 


Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο τα θεσμικά όργανα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου», είπε σε συνέντευξη ο αμερικανός πρέσβης στο τηλεοπτικό σταθμό «RTV 21».

Ο Ντέλ  είπε ότι η επιτηρούμενη ανεξαρτησία θα μπορούσε να έρθει στο τέλος της μόνο όταν  οι μειονοτικές κοινότητες αντιμετωπίζονται ως ίσες.

«Διαφορετικά, θα έχουμε ακόμη πολλά ερωτήματα σε αυτή τη διαδικασία και δεν θα καταφέρουμε να έχουμε συναίνεση  για το τέλος της  επιτηρούμενης ανεξαρτησίας» δήλωσε.

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσύρουν δυνάμεις τους από το Κοσσυφοπέδιο, ως μέρος των γενικών μέτρων λιτότητας στις ένοπλες δυνάμεις στων ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο Οργανισμός  ΝОА, που εδρεύει στα Τίρανα.

Ο Οργανισμός αυτός αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Camp Bondsteel του Κοσσόβου μπορεί να φέρει αστάθεια  και συναγερμό στο Κοσσυφοπέδιο.

Αλβανοί αξιωματούχοι επέμεναν στην αναβολή της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « το μόνο πραγματικό εμπόδιο για τις επεκτατικές βλέψεις της Σερβίας ήταν τα αμερικανικά στρατεύματα».
--
Πηγή: Дневник Београд