“Τα αντι-αλβανικά τραγούδια των Σκοπιανών”



Φεβρουάριος 4, 2012.

Ο σωβινισμός εξτρεμιστικών κύκλων των Σκοπίων,  με τη διάδοση των αντι-αλβανικών συνθημάτων σε δημόσιους χώρους, μέχρι τα επιθετικά τραγούδια που δυσφημούν τους Αλβανούς, δημιούργησε σάλο στην αλβανική κοινότητα της χώρας, τόσο στην πόλη των Σκοπίων,  του Τέτοβο, αλλά  και άλλων πόλεων.

«Είναι αδικαιολόγητη και κατακριτέα μια τέτοια εκστρατεία η οποία  υποτιμά δημόσια, μπροστά στους εκπροσώπους της έννομης τάξης, τους δήμους που έχουν αλβανική πλειοψηφία.


»Έχουμε καταδικάσει τις πρακτικές αυτές που ωθούνται από ορισμένους παράγοντες της σλαβικής κοινότητας. Δημιουργείται μια ανυπόφορη κατάσταση με τα συνθήματα τα οποία γράφονται στο κέντρο των Σκοπίων, μέσω των οποίων ζητούν την εξόντωση του αλβανικού στοιχείου και με τα εθνικιστικά τραγούδια δημιουργούν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση», θα πει ο Shpëtim Pollozhani στην εφημερίδα των Τιράνων, «Γκαζέτα Σκιπτάρε» (φωτό δίπλα).

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιο ακραίες περιπτώσεις, είναι αυτές οι οποίες διακοινώνονται με τραγούδια  κατά του αλβανικού στοιχείου αλλά και με  ένα μεγάλο πανό  που ανήρτησαν στο κέντρο των Σκοπίων.

Το τραγούδι

Η κατάσταση έχει φθάσει σε ανεξέλεγκτο σημείο, αφού  τα τραγούδια που επιτίθενται κατά των Αλβανών ακούγονται σε δημόσιους χώρους της πόλης των Σκοπίων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Pollozhani, επικρατεί  εθνικιστική υστερία κατά του αλβανικού στοιχείου, «αν και έχει καταδικαστεί από ορισμένους εκπροσώπους της σλαβικής κοινότητας.

Τα τραγούδια, ωστόσο, είναι προσβλητικά για τους Αλβανούς αφού μεταφέρουν το μήνυμα ότι: «δεν υπάρχει τόπος, ούτε στον Ουρανό, ούτε στη γή, για τους Αλβανούς»
 (σχετικό βίντεο μπορεί να δει κανείς εδώ)

Η αλβανική κοινότητα έχει αντιδράσει για αυτά τα εθνικιστικά φαινόμενα στο κράτος των Σκοπίων, μέσω του  αρχηγού του αλβανικού κόμματος DUI, που συμμετέχει στη σλαβική κυβέρνηση.

Χαρακτήρισε, μάλιστα,  τις ενέργειες αυτές  κατακριτέες που προωθούνται από σοβινιστικούς κύκλους και ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του DUI, τόνισε ότι  για τέτοια φαινόμενα υποχρεούται  η κυβέρνηση να κινήσει νομική διαδικασία για να σταματήσει  την αντι- αλβανική εκστρατεία…

--