Σκόπια: «Προωθείται μέτωπο κατά της ενδιάμεσης συμφωνίας»



Φεβρουάριος 6, 2012.- Утрински весник


«Ορισμένες ελληνικές εθνικιστικές οργανώσεις και χριστιανικές μοναστικές ενώσεις υποστηρίζουν και προωθούν την ελληνική πρόταση για ακύρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας. Η εφημερίδα ‘Καθημερινή’ αναφέρει ότι ικανός αριθμός διπλωματών και εμπειρογνωμόνων υποστηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή,  καθώς και οι λεγόμενες ‘παμμακεδονικές’ οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη και αλλού στη Βόρεια Ελλάδα, όπως επίσης και οι ελληνικές οργανώσεις της διασποράς», σημειώνει η σκοπιανή εφημερίδα «Πρωϊνή» με τον τίτλο της παρούσας ανάρτησης.

Παρακάτω θα επισημάνει:


«Υπενθυμίζεται ότι  την πρόταση για την εγκατάλειψη της ενδιάμεσης συμφωνίας την είχαν παρουσιάσει ο Αλέξανδρος Μαλλιάς και ο Ευάγγελος Κωφός, αμέσως μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης και την καταδίκη της Ελλάδας, για παραβιάσεις της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον Κωφό και το Μαλλιά, η συμφωνία δεν εξυπηρετεί, πλέον, τα ελληνικά συμφέροντα και υπάρχουν  ερμηνείες ότι αν η Ελλάδα ακυρώσει τη συμφωνία, θα υπάρξουν, μέσα σε ένα χρόνο μεγαλύτερες πιέσεις και ίσως μεγαλύτερες ευκαιρίες για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων».

Και θα συνεχίσει:

«Ένας από τους υποστηρικτές της ιδέας αυτής είναι ο Δημήτρης Καραϊτίδης,  επίτιμος  πρέσβης και διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν υπογράφηκε αυτή η συμφωνία»

«Η συμφωνία υπεγράφη, βάσει των δεδομένων της εποχής για να τη βελτίωση του κλίματος και ως ένας ισχυρός τρόπος για να γίνει αποδεκτό ότι υπήρχε ένα  ζήτημα, που συνδέονταν  με το να δημιουργηθεί  μια ατμόσφαιρα  εδαφικής ασφάλειας και νηφαλιότητας που θα οδηγούσε στη βελτίωση των πραγμάτων» λέει ο Καραϊτίδης. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, τα Σκόπια ακολούθησαν μια καλοσχεδιασμένη πολιτική, ένα γεγονός που αντέβαινε στους κανόνες της συμφωνίας και η Ελλάδα θα μπορούσε (από τότε) να αντιδράσει έναντι των παραβιάσεων της  σκοπιανής πλευράς, σημειώνει η εφημερίδα των Σκοπίων.
--