Σκόπια- δημοσκόπηση: « Οι πολίτες είναι απαισιόδοξοι για το θέμα της ονομασίας»



Φεβρουάριος 3, 2012.

 «Η απαισιοδοξία των πολιτών αυξάνεται  για την επίλυση του ζητήματος  της ονομασίας της χώρας και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


Το 50 τοις εκατό των ερωτηθέντων σε έρευνα της εφημερίδας ‘Ντνέβνικ’ δήλωσαν ότι ούτε η κυβέρνηση του  ВМРО-ДПМНЕ (του Γκρούεφσκι) ούτε το СДСМ (του Τσερβενκόφσκι) μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

 Από το συνολικό αριθμό των ερωτηθέντων, μόνο το 20, 9 τοις εκατό πιστεύει ότι η  παρούσα κυβέρνηση συνασπισμού  θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα, ενώ 16, 9 τοις εκατό θεωρεί ποιο ικανή την αντιπολίτευση για την επίλυση της ονομασίας.

Στο υποθετικό σενάριο ότι αύριο γίνονται εκλογές, μόνο το 23,5 τοις εκατό θα ψήφιζε τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ 18,2 τοις εκατό θα αποσπούσε  το σοσιαλιστικό κόμμα, 7,2 τοις εκατό προτιμά το αλβανικό κόμμα DUI, 3,1% το έτερο αλβανικό DPA και 2,9% το NDP.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση όσον αφορά τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης οι περισσότεροι νυν δήμαρχοι έχουν την προτίμηση των ψηφοφόρων.

Εξάλλου, το 48% δηλώνει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον νυν πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ 28% στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Προτιμητέος από το αλβανικό μπλοκ είναι με 29 τοις εκατό ο  Ρούφι Οσμάνι, ενώ 24% παίρνει ο Αχμέτι και 24% ο Τάτσι.

Η έρευνα διεξήχθη από τις 20 έως τις 25 Ιανουαρίου μέσω τηλεφωνικής έρευνας σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.560 ερωτηθέντων.

--