Ράσμουσεν: Πρώτα λύση στο όνομα, μετά στο ΝΑΤΟ



Φεβρουάριος 29, 2012.

Σκόπια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ  τόνισε ότι ο κανόνας της ομοφωνίας, ο οποίος ισχύει στη Συμμαχία, δεν μπορεί να αλλάξει και η ένταξη των Σκοπίων, εμπίπτει στον  ίδιο κανόνα.


«Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα της FYROM, δεν μπορεί η χώρα αυτή να περιμένει πρόσκληση για ένταξη», δήλωσε ο  Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, όπου έλαβε μέρος σε σεμινάριο το οποίο διοργανώθηκε από τον τομέα της άμυνας της Συμμαχίας.

Στην ερώτηση που τέθηκε από τη «Φωνής της Αμερικής» γιατί θεωρείται πιο σημαντικό η επίλυση της διαφωνίας του ονόματος από το ενταχθούν τα Σκόπια με την αναφορά ως «FYROM» και στη  συνέχεια να συνεχιστεί ο διάλογος με το νότιο γείτονα, αφού και άλλα  μέλη του ΝΑΤΟ έχουν διμερείς διαφορές για πολλά χρόνια, όπως είναι η Τουρκία και η Ελλάδα για παράδειγμα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε:

«Όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ γίνεται στη βάση της ομοφωνίας και αυτή περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Για να πραγματοποιηθεί μια πρόσκληση στα Σκόπια, αυτή θα χρειαστεί την υποστήριξη της Ελλάδας. Είναι ξεκάθαρο. Καταλαβαίνω ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε μια τέτοια πρόσκληση, έως ότου, βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα. Αυτό που αποφασίστηκε στο Βουκουρέστι το 2008, εξακολουθεί να ισχύει».

Υπενθυμίζεται, ότι στις 5 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, την  ίδια μέρα με την  ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης στη Χάγη, ο Ράσμουσεν σε γραπτή σύντομη δήλωση του είχε τονίσει ότι η γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν θίγει την απόφαση που ελήφθη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 και ότι η ένταξη της FYROM εξαρτάται από την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος, γράφει η εφημερίδα 'Πρωινή' των Σκοπίων.
--