«Ο Παπαδήμος δεν αρνήθηκε συνάντηση με Γκρούεφσκι»



Φεβρουάριος 1, 2012.

Η επικεφαλής  της ελληνικής διπλωματίας στα Σκόπια, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, στην εφημερίδα Ντνέβνικ.

«Ο νέος πρωθυπουργός μας ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα και δεν γνωρίζω κάτι σχετικό με γραπτό αίτημα,  για συνάντηση με τον Γκρούεφσκι, εκτός από αυτήν που προσκόμισε πρόσφατα η Αρίφι στον Πάγκαλο. Ούτε μπορώ να γνωρίζω αν ο Παπαδήμος αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Γκρούεφσκι.


»Η ενδιάμεση συμφωνία, ασφαλώς βρίσκεται σε ισχύ, κανένα από τα δύο μέρη δεν έχουν αποσυρθεί», αυτό δήλωσε η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στα Σκόπια σε ερώτηση αν το έγγραφο που υπεγράφη μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας είναι σε ισχύ,  και η περίπτωση, αν ένα από τους διάδικους αρνηθεί να σεβαστεί την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Είναι η πρώτη συνέντευξή της στα σκοπιανά μέσα από την ημέρα της άφιξής της στα Σκόπια, εδώ και πλέον των πέντε ετών, μιλάει στο Dnevnik για την τρέχουσα κατάσταση των διμερών σχέσεων, επιβεβαιώνοντας τη θέση της Ελλάδας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και τονίζοντας ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων.

Το έργο «Σκόπια 2014» λέει ότι έχει πολιτικές προθέσεις αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω αν αυτές οι πολιτικές προθέσεις εμποδίζουν τη «Μακεδονία» να μπεί στο ΝΑΤΟ με αυτήν την αναφορά.

Dnevnik : Στην FYROM είστε περισσότερα από πέντε χρόνια και γνωρίζετε πολύ καλά την κατάσταση. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αντί να βελτιώνονται, επιδεινώνονται. Γιατί;

«Στα Σκόπια ήρθα τον Αύγουστο του 2007 με σαφή εντολή από την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσω και να βελτιώσω τις σχέσεις με τη χώρα σας. Αυτές οι οδηγίες παρέμειναν αμετάβλητες μέχρι σήμερα. Στη διάρκεια της θητείας μου, συνέπεσε μια σειρά αλλαγών εσωτερικών και εξωτερικών  στην πτυχή της πολιτικής  της κυβέρνησής σας, που ακολουθείται από μια σειρά αλλαγών στην κυβέρνηση που προέκυψε μετά τις εκλογές πέρυσι. »Δυστυχώς αυτή η πολιτική δεν ήταν χρήσιμη για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, η οποία θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος και των δύο πλευρών των συνόρων.

»Προς το συμφέρον και των δύο χωρών είναι η ανάπτυξη καλών σχέσεων. Είμαστε γείτονες και αύριο θα ήμαστε σύμμαχοι και εταίροι στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Παρά την αρνητική ρητορική ενάντια στην Ελλάδα, πιστεύουμε ότι το κοινό εδώ είναι ενήμερο για τα μεγάλα οφέλη που θα φέρει η καλή συνεργασία με την Ελλάδα, και για τους δύο λαούς.

»Το πραγματικό σκληρό μέρος της ένταξής σας στην ΕΕ, θα έρθει όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, όταν η χώρα σας θα βρίσκεται  με διαπραγματεύσεις με τα 28 μέλη της Ένωσης. Σύντομα θα έρθει αυτή η στιγμή, και η Ελλάδα θα είναι ο πιο πιστός υποστηρικτής σας. Έχουμε κατ’ επανάληψη αποδείξει  ότι μπορούμε να το κάνουμε. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ευρωπαϊκό ταξίδι σας ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, το 2003.

»Δεν μπορώ να πω κατά πόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει, αλλά  ξέρω ότι με ισχυρή πολιτική βούληση, μπορεί να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

»Το ερώτημα παραμένει: υπάρχει πολιτική βούληση;

»Η Ελλάδα έκανε μεγάλα βήματα. Αλλά η Ελλάδα, μόνη της, δεν μπορεί να επιλύσει αυτό το ζήτημα. Αυτό απαιτεί δύο μέρη".

--