Σκόπια: Έχουν την χειρότερη αξιολόγηση στην ελευθερία του Τύπου



Μάιος 1, 2012.

Στην τελευταία έκθεσή του «Freedom House» το οποίο ασχολείται με την ελευθερία του Τύπου στον κόσμο, το κράτος των Σκοπίων βρίσκεται στην ομάδα των χωρών με μερική ελευθερία.


Σύμφωνα με την κατάταξη των 197 χωρών που καλύπτει η έκθεση, τα Σκόπια καταλαμβάνουν την 115η θέση με επόμενη χώρα τη Μολδαβία στην 116η θέση.

Η θέση των Σκοπίων έχει μεταφερθεί πολύ πίσω στην ελευθερία του Τύπου αφού στην τελευταία έκθεσή της  η «Freedom House» την είχε κατατάξει στην 96η σειρά, πάλι όμως ως χώρα με «μερική ελευθερία».

Σύμφωνα με δήλωση του αντιπροέδρους της εταιρείας αυτής,  Christopher Walker,  προς το ‘Σλόμπονταν Ράδιο Εβρόπα’, τα Σκόπια και η Ουκρανία παρουσίασαν περισσότερη ανελευθερία στα μέσα ενημέρωσης, η τελευταία, μάλιστα, βρίσκεται  στο όριο των ανελεύθερων χωρών.

Ο Walker αναφερόμενος στις βαλκανικές χώρες είπε ότι σε καλή θέση βρίσκονται το Μαυροβούνιο και η Σερβία, τις οποίες ακολουθούν η Ρουμανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο κατά  το τελευταίο έτος έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην περιοχή.

Τα Σκόπια, ωστόσο, βρίσκονται πολύ χαμηλότερα στην βαθμολογία από όλες τις βαλκανικές χώρες, δηλαδή με υψηλό δείκτη ανελευθερίας των Μέσων μαζικής Ενημέρωσης.

--