SDSM: «Αν ο Γκρούεφσκι είχε δεχθεί την πρόταση του 2005 τώρα θα ήμασταν μέλος στους διεθνείς οργανισμούς με το όνομα Μακεδονία»



Το έγγραφο που παρουσίασε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι

Μάιος 29, 2012-βίντεο-

«Καλούμε τον Γκρούεφσκι να μην κρύβεται πίσω από τα ψέματα και τους χειρισμούς (προπαγάνδα) του VMRO-DPMNE» είπε χθες σε συνέντευξη ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Συνασπισμού  των Σκοπίων, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι στην  τηλεοπτική εκπομπή Χ-Ο.


Η σοσιαλιστική αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε δημόσια των πρωθυπουργό των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι,  να τοποθετηθεί γιατί το 2005 ήταν ο μόνος πολιτικός που απέρριψε την πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς να ονομαστεί η χώρα ως «Republika Makedonia» (λατινική γραφή) για τρία χρόνια και μετά να επιστρέψει στο «Republic of Macedonia».

Μάλιστα το έγγραφο αναφέρει ότι η γλώσσα των Σκοπιανών θα είναι η «Macedonian».
Επισημαίνεται ότι το έγγραφο ενόχλησε το VMRO-DPMNE που παρουσίασε ο πρόεδρος του SDSM Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και προσπάθησε να το χειραγωγήσει. Ανακοίνωσε, μάλιστα,  ότι είναι ψευδές και ότι, τάχα,  το γνώριζε από το 2005 ο Γκρούεφσκι.

Το γεγονός είναι ότι αυτή η πρόταση αποτελεί στην πραγματικότητα μια διπλή φόρμουλα που ο πρωθυπουργός δηλώνει  ότι δεν εγγυάται την εθνική ταυτότητα της χώρας, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το SDSM, αν ο Νίκολα Γκρούεφσκι είχε αποδεχθεί την πρόταση τότε, τώρα η χώρα θα ήταν με το συνταγματικό της όνομα μέρος όλων των διεθνών οργανισμών και αυτό γίνεται σαφές από το έγγραφο του 2005.

«Για άλλη μια φορά υπενθυμίζω στους συναδέλφους του VMRO-DPMNE, πέρα από τα ψέματα και τους στρεβλώσεις, μην ξεχνάτε ότι η πρόταση του 2005 ήταν πολύ καλύτερη από εκείνη  που ο Γκρούεφσκι δέχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι, δηλαδή,  «Δημοκρατία της Μακεδονίας(Σκόπια)», αλλά απορρίφθηκε από την Ελλάδα.
Προφανώς όλα αυτά τα γεγονότα δεν είναι ευχάριστα για το κυβερνών κόμμα γιατί «δεν έχουν μαγειρευτεί στην κυβερνητική κουζίνα», είπε χαρακτηριστικά ο Μπράνκο.


--