Πρώην πρωθυπουργός Σκοπίων: Οι Σκοπιανοί είναι οι μεγαλύτεροι παραχαράκτες της ιστορίας των Βαλκανίων




Ιούνιος 29, 2012.

Σχολιάζοντας  τη σημερινή πολιτική κατάσταση, ο Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι- πρώην πρωθυπουργός Σκοπίων- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Σκοπιανοί θα έχουν ‘καταραμένο μητρικό γάλα, γιατί έχουν αφοριστεί από τους αγίους Κλήμεντο και Ναούμ, γράφει το σκοπιανό δημοσίευμα επικαλούμενο κείμενο της εφημερίδας  Βέτσερνι Νόβοστι.


Ο πρώην πρωθυπουργός  της πΓΔΜ και πρώτος ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος ВМРО-ДПМНЕ, Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, ο οποίος έχει βουλγαρική υπηκοότητα, στην αυτοβιογραφία του «Тоа сум јас»(Αυτός είμαι) αποκαλύπτει πολλές άγνωστες λεπτομέρειες της πρόσφατης ιστορίας της χώρας αυτής συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι για παράδειγμα, με τον Σέρβο ομόλογό του, τον αείμνηστο πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς, μίλησε για ανταλλαγή εδαφών μεταξύ της FYROM, της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, όπως γράφει η σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti στην ηλεκτρονική της έκδοση.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτή είναι από τις πιο αποκλειστικές λεπτομέρειες που θα διευκρινιστούν  στο βιβλίο το οποίο σύντομα θα δημοσιευθεί.
Μετά από δύο δεκαετίες από την ανεξαρτησία της χώρας ο Γκεοργκιέφσκι  εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερα αντί του πρώτου προέδρου της χώρας, Κίρο Γκλικόροφ, να είχε εκλεγεί ο Πέταρ Γκότσεφ ‘ ο πρώτος κομμουνιστής ηγέτης που  έκανε αντίσταση στη Γιουγκοσλαβία’.
Αναφερόμενος στον αρχηγό του κράτους Μπόρις Τραϊκόφσκι είπε ότι «δεν είχε ικανότητα» για να γίνει πρόεδρος της χώρας και η νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 1999 ο Γκεοργκιέφσκι την ονομάζει ως «πύρρειος νίκη του ВМРО-ДПМНЕ. «Ο Γκλιγκόροφ και ο Μπράνκο Τσερβενκόφκσι είχαν ηγετική ικανότητα του αρχηγού του κράτους, ενώ ο Τραϊκόφσκι και ο Ίβανοφ όχι» σημειώνει ο ίδιος.

Ο Γκεοργκιέφσκι, τώρα αρχηγός του αντιπολιτευτικού κόμματος ВМРО-НП και  έχει ανακοινώσει ένα μπλοκ συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες του πρώην αρχηγού του κράτους, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι δύο άνδρες εκτιμούν ότι  στην  πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία απειλείται η δημοκρατία, ενώ η οικονομική κατάσταση είναι κακή και τα Σκόπια έχουν διεθνώς απομονωθεί.

Η υπάρχουσα πολιτική  οδηγεί τη χώρα σε μια εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση, γράφει η Vecernje Novosti.
--