Η Μόσχα επιβεβαίωσε το περιεχόμενο του φορτίου του πλοίου στη βόρεια θάλασσα



Ιούνιος 22, 2012.

Η πληροφορία ότι το ρωσικό πλοίο «Alead» που εντοπίστηκε στη βόρεια θάλασσα, 80 μίλια ανοικτά των ακτών της Σκωτίας να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Συρία, επιβεβαιώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.


Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις δυτικών μέσων ενημέρωσης,  το πλοίο θεωρήθηκε ύποπτο για μεταφορά ελικοπτέρων μάχης MI-25, αλλά σύμφωνα με τις ρωσικές εξηγήσεις το φορτίο του πλοίου ανήκει στη Συρία και η Ρωσία έχει αναλάβει την επισκευή και συντήρηση των ελικοπτέρων.

Το πλοίο το  οποίο είχε ‘μπλοκαριστεί’ από τις βρετανικές αρχές μετά τη διακοπή της ασφάλισής του.

Αμέσως μετά την διακοπή της ασφάλισης το πλοίο άλλαξε πορεία με κατεύθυνση προς τη Ρωσία, όπου αναμένεται αύριο να καταπλεύσει στο λιμάνι του Μουρμάνσκ.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το πλοίο πλέει τώρα με ρωσική σημαία και όχι με τη σημαία  του Κουρασάο που είχε πριν.

Η Μόσχα δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στη στρατιωτική συνεργασία με τη Συρία αλλά δεν πρόκειται να της παρασχεθούν επιθετικά όπλα, θα οποία θα  μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον άοπλων διαδηλωτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το πλοίο ‘ALΑΕD’  περιείχε  εξοπλισμό για το σύστημα  υπεράσπισης από ξένες εναέριες επιθέσεις και δεν επιτρεπόταν να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις σε άμαχους.

--