Ρωσικό φορτηγό πλοίο με όπλα για τη Συρία αναγκάστηκε να γυρίσει στη Ρωσία




Ιούνιος 19, 2012.

‘Έγινε αντιληπτή η φόρτωση στο λιμάνι του Καλίνινγκραντ’

Ένα ρωσικό φορτηγό πλοίο που μετέφερε όπλα στη Συρία επιστρέφει, δήλωσε Βρετανός ανώτατος αξιωματούχος την Τρίτη.

«Χαίρομαι που το φορτηγό πλοίο για το οποίο αναφέρθηκε ότι μετέφερε όπλα στη Συρία γυρίζει στο λιμάνι που απέπλευσε, στη Ρωσία», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, William Hague, στη Βουλή των Κοινοτήτων.


Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι  η εταιρεία εκμετάλλευσης του ρωσικού φορτηγού πλοίου «MV Alaed»,  ήταν η Femco, το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι του Καλίνινγκραντ  και κατευθύνονταν στη Συρία μεταφέροντας επιθετικά ελικόπτερα και πυρομαχικά για τις δραστηριότητες του αλ Άσαντ.

Το πλοίο βρισκόταν ανοικτά των βόρειων ακτών της Σκωτίας, σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης των πλοίων.

Ο Hague σχολίασε για το πλοίο στη διάρκεια ερωτήσεων σχετικά με τις συγκρούσεις στη Συρία κατά τη διάρκεια της  ευρείας συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων όπου είχε ανοίξει συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, ωστόσο ο Βρετανός υπουργός δεν ανέφερε το όνομα του πλοίου.

Διακόπηκε η ασφάλιση του πλοίου άμεσα

Η βρετανική ασφαλιστική εταιρεία «The Standard Club» διέκοψε την ασφάλιση του πλοίου «MV Alaed» όταν πληροφορήθηκε το είδος του φορτίου που μετέφερε.

Μάλιστα, η «The Standard Club» σταμάτησε την ασφάλιση και στα οκτώ πλοία της εταιρείας Femco, όπως δήλωσε  εκπρόσωπος της ασφαλιστικής εταιρείας.

 Όπως αναφέρεται το «Alaed» έπλεε με ταχύτητα 12 κόμβων και ήταν περίπου 40 μίλια ανοικτά από το λιμάνι της Σκωτίας Thurso στις 9 μ.μ. την Δευτέρα.

Τα δεδομένα του πλοίου έλεγαν ότι απέπλευσε από το Καλίνινγκραντ πριν από 10 ημέρες και είχε τελικό προορισμό το Βλαδιβοστόκ στις 24 Ιουλίου.

Έπεσαν έξω οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ;

Την Παρασκευή, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση ένα ρωσικό φορτηγό πλοίο, το «Νικολάι Φίλτσενοφ», το οποίο είχε προορισμό τη Συρία.
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν την πεποίθηση ότι  οι Ρώσοι  έστελναν το πλοίο για να βοηθήσουν στην οχύρωση μιας ναυτικής βάσης που διατηρείται στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας γιατί η κατάσταση βρισκόταν, ακόμη, εκτός ελέγχου.

Τις πληροφορίες αυτές τις αρνήθηκε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, επικαλούμενο πηγή από αξιωματούχο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που είχε δηλώσει ότι  το «Νικολάι Φίλτσενοφ» ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

--