Χριστόφιας στην ΕΕ: Κατοχική Δύναμη στην Κύπρο η Τουρκία ζητάμε τη καταδίκη της



Ιούλιος 4, 2012.

Στρασβούργο.( Φιλελεύθερος)


Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενώπιον των ευθυνών τους έναντι της προκλητικής και απαράδεκτης στάσης της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρία, έθεσαν με ομιλίες και παρεμβάσεις τους, Έλληνες, Κύπριοι και ξένοι ευρωβουλευτές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη, μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κύπρου, για το εξάμηνο που θα προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ.

 Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη δευτερολογία του, χαρακτήρισε ευθέως την Τουρκία ως κατοχική δύναμη στην Κύπρο και απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόνισε ότι θα έπρεπε να καταδικάζουν δημόσια και με έμφαση, κάθε προσπάθεια της Τουρκίας για υποβάθμιση του ρόλου της Κύπρου, που αποτελεί πλήρες μέλος της ΕΕ και όλων των διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ.

Μεμονωμένοι ευρωβουλευτές, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, υπογράμμισαν ότι, με το να μην αναγνωρίζει η Τουρκία την Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ, προσβάλλει ευθέως τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεδομένου ότι, όπως διευκρίνισαν, η εκ περιτροπής προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί καταξιωμένο ευρωπαϊκό θεσμό και η αναγνώριση του ρόλου της επιβάλλεται, τόσον από τα κράτη-μέλη της ΕΕ όσον και από τα κράτη που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σε κάποιες παρεμβάσεις Άγγλων, κυρίως, ευρωβουλευτών, που επιχείρησαν να κατηγορήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διατήρηση της διαίρεσης της Κύπρου, απάντησαν ευθέως ευρωβουλευτές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επισημαίνοντας ότι, ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη συνεχιζόμενη διαίρεση της νήσου, φέρει και η αποικιοκρατική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Τουρκία οφείλει να δεχτεί την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και να καταλάβει ότι είτε το θέλει είτε όχι, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να παρακαμφθεί, υποστήριξε σε παρέμβαση της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.

Λυπούμαστε για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο θεσμό της Προεδρίας, είπε ο Κύπριος ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης, τονιζοντας ότι με την στάση της η Τουρκία δείχνει να μην σέβεται τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να βάζει υπεράνω της θεσμικής λειτουργίας της ΕΕ, τις διμερείς διαφωνίες της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Κύπρος καλείται να αποδείξει με την Προεδρία της ότι αποτελεί ένα σοβαρό και αξιόπιστο εταίρο. Πάνω απ’ όλα, όμως, μια επιτυχής Προεδρία θα είναι η απάντηση στους κ. Ερντογάν και Μπαγίς που μας αποκαλούν μισό Κράτος, ούτε καν φυλή που θα προεδρεύει μιας μίζερης Ευρώπης, κατέληξε ο Κύπριος ευρωβουλευτής.

Η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου υποστήριξε ότι ίσως θα πρέπει να τερματισθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, αφού η προς ένταξη αυτή χώρα δεν σέβεται ούτε τις υποχρεώσεις της αλλά ούτε και τις δεσμεύσεις της.

--