Η ένταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (ανάλυση)



Η Αρμενία διέταξε να αυξηθεί η επαγρύπνηση των στρατευμάτων

Σεπτέμβριος 3, 2012.

Η εθνοσυνέλευση στο Ερεβάν της Αρμενίας, στις 5 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση κατά την οποία θα εκδοθεί δήλωση σε σχέση με την έκδοση και τη χάρη του Ραμίλ Σαράφοφ, αξιωματικού του Αζερμπαϊτζάν.

Να δούμε πως έχει η κατάσταση

Τον Φεβρουάριο του 2004, ο υπολοχαγός του αρμενικού στρατού Gurgen Margaryan 

μετέβη στη Βουδαπέστη για μια σειρά μαθημάτων γλώσσας στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την ειρήνη», στην πορεία των μαθημάτων σκοτώθηκε με ένα τσεκούρι από τον Ραμίλ Σαράφοφ, αξιωματικό του Αζερμπαϊτζάν.

Τον Απρίλιο του 2006 ο Σαράφοφ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη από το ουγγρικό δικαστήριο.

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου, ο αξιωματικός του Αζερμπαϊτζάν επέστρεψε στην πατρίδα του, αφού του απενεμήθη χάρη, από τον πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγεβ. Επιπλέον, ο Σαράφοφ προήχθη στο βαθμό του ταγματάρχη...

Εξοργίστηκε το Ερεβάν

Αυτό προκάλεσε έντονη αντίδραση στο Ερεβάν. Ο πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαργκσιάν, ανακοίνωσε ότι η χώρα τερματίζει τις διπλωματικές σχέσεις και όλες τις επίσημες σχέσεις με την Ουγγαρία.

Ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας, Σεϊράν Ογκανιάν και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γιούρι Χατσατουρόφ διέταξε ‘να αυξηθεί η επαγρύπνηση των στρατευμάτων».

«Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά αν χρειαστεί, θα αγωνιστούμε και θα κερδίσουμε. Μην φοβάστε τους δολοφόνους, ακόμη και αν έχουν την προστασία του αρχηγού του κράτους. Προειδοποιούμε τους Αζέρους’, δήλωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαργκσιάν.

Παρέμβαση ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία

Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στο Ερεβάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, που σχετίζεται με την απέλαση και την απονομή χάρης στον Ραμίλ Σαράφοφ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ θα επισκεφθεί το Ερεβάν στις 5-6 Σεπτεμβρίου.
Οι προγραμματισμένες συναντήσεις του είναι με τον πρόεδρο της χώρας, τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας.

Στο κοινωνικό δίκτυο «Facebook» έχουν οργανωθεί διαδηλώσεις, οι διοργανωτές επιμένουν στην παραίτηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας.
Εν τω μεταξύ,  η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν  και την Αρμενία να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Καλούμε το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στις δημόσιες  δηλώσεις τους για να μην κλιμακωθεί η κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Ύπατης Εκπροσώπου για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Catherine Ashton.

Η Μόσχα πιστεύει ότι οι ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν και των ουγγρικών αρχών που έδωσαν χάρη στον Αζέρο αξιωματικό που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία  του Αρμένη αξιωματικού  Γκούργκεν Μαργκαριάν αντιβαίνουν προς τις διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

«Πιστεύουμε ότι οι ενέργειες του  Αζερμπαϊτζάν και των ουγγρικών αρχών είναι σε αντίθετη με τις προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο για να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή» ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου  Εξωτερικών της Ρωσίας. Αλεξαντάρ Λουκάσεβιτς.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr