Η Σερβία θα γιορτάσει τα εκατό χρόνια της μάχης του Κουμάνοβο στο έδαφος των Σκοπίων



Σεπτέμβριος 24, 2012.

Η επέτειος της καθοριστικής μάχης του Κουμάνοβο κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, συζητείται να διοργανωθεί από τα Σκόπια και τη Σερβία σε κρατικό επίπεδο.

Ωστόσο οι ιστορικοί των Σκοπίων τονίζουν ότι «δεν πρέπει  λησμονηθεί ότι ο σλαβικός λαός της περιοχής  έζησε τη μεγαλύτερη τραγωδία του- σε ένα τμήμα της εθνικής επικράτειας», σύμφωνα με τη σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων ‘Βέτσερ’.


Οι αντιδράσεις αυτές έκαναν την εμφάνισή τους,  ότι δηλαδή θα εορτασθεί από τους Σέρβους η μάχη αυτή, κατά την οποία ο σερβικός στρατός νίκησε τον τούρκικο στρατό. 
(Καθώς ο σλαβικός λαός δεν ‘φαίνεται’ πουθενά).

Στην τελετή της επετείου της μάχης αναμένεται να παραστεί  ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Σύμφωνα με το Σλάβο ιστορικό  Νίκολα Ζέκοφ, αν επιτραπεί στη Σερβία να γιορτάσει την επέτειο αυτή, στο έδαφος των Σκοπίων, τότε πρέπει και η Σερβία να μην απαγορεύει τη γιορτή του АСНОМ  (Αντιφασιστικό Συμβούλιο Εθνικής Απελευθέρωσης Σλαβομακεδονίας-1945) στο μοναστήρι του ‘Αγίου Προχόρ Πσίνσκι’ που βρίσκεται πλέον σε σερβικό έδαφος.

Αυτό είναι ένα πολιτικό ζήτημα που πρέπει να βρεθεί μια κοινή γλώσσα, είπε ο Ζέκοφ.

--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr