Συνάντηση Αβραμόπουλου- Πόποσκι στη Νέα Υόρκη


www.echedoros-a.gr

Σεπτέμβριος 24, 2012.

«Η Ελλάδα να σεβαστεί την Ενδιάμεση Συμφωνία και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ήταν το καθολικό αίτημα του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Δημήτρη Αβραμόπουλο που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


Η συνάντηση ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο υπουργών και η σκοπιανή πλευρά την περιέγραψε ως μια ευκαιρία για μια γνωριμία.

Σεβασμός στην ελληνική ιστορία


Παρά τα αιτήματα του Πόποσκι ο Αβραμόπουλος ζήτησε σεβασμό των συναισθημάτων των Ελλήνων σε σχέση με την ιστορία τους.

Ο Αβραμόπουλος προσπάθησε επίσης να παρουσιάσει ότι η Ελλάδα είναι εποικοδομητική και είναι έτοιμη να ξεπεράσει τη διαφορά, η οποία έχει να κάνει με παραχωρήσεις για τη χρήση του ονόματος ‘Μακεδονία’.

Σε αυτό ο Πόποσκι απάντησε ότι πρέπει να σέβονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών των Σκοπίων, οι οποίοι έχουν και το δικαίωμα της επιλογής του αυτοπροσδιορισμού τους.

Και οι δύο υπουργοί κατά τη συζήτηση συμφώνησαν ότι μέσα στα 20 χρόνια από την έναρξη της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών, οι σχέσεις τους  έχουν αλλάξει σημαντικά.

Το σλαβικό κράτος δεν αποτελεί απειλή


Ο Αβραμόπουλος συμφώνησε ότι δεν είναι πλέον έγκυρη η αρχική ελληνική άποψη ότι το σλαβικό κράτος των Σκοπίων αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας.

Η συνάντηση Πόποσκι-Αβραμόπουλου πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της 67ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όπου την Πέμπτη θα ομιλήσει ο πρόεδρος Ίβανοφ, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.


--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr