Σκόπια-Dnevnik: Τα χειρόγραφα στην έκθεση του Βελγίου θα εκτεθούν υπό το συνταγματικό όνομα της χώρας



Σεπτέμβριος 4, 2012.

Σκόπια.

Τα παλαιά χειρόγραφα από την περιοχή της (σλαβικής) Μακεδονίας θα παρουσιαστούν στο Βασιλικό Μουσείο του Mariemont στο  Morlanvelts του Βελγίου υπό το συνταγματικό όνομα  της χώρας.


Τα παραπάνω δήλωσε ο Μποσέφσκι Μίλε, διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου «Άγιος Κλήμης της Αχρίδας» και το οποίο πανεπιστήμιο είναι ο διοργανωτής της έκθεσης, γράφει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ».

Σύμφωνα με τον Μποσέφσκι δεν έχει κοινοποιηθεί από το μουσείο του Βελγίου, έγγραφο που να αναφέρεται στην απόσυρση του σχεδίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο το όνομα της έκθεση είναι : «Χίλια χρόνια γραπτής παράδοσης στη Μακεδονία» και θα είναι ανοικτή από τις 9 έως τις 21 Οκτωβρίου.
«Δουλεύουμε σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράψαμε με το Βασιλικό Μουσείο. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το τι συνέβαινε. 

Τα μέσα ενημέρωσης γνώριζαν ότι υπήρχε πίεση από τους γείτονές μας. Μέχρι στιγμής κανείς δεν μας είπε, ότι πρέπει  να κάνουμε αλλαγές», δήλωσε ο Μποσέφσκι.


Μπάχαλο…

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σκοπίων, ΜΙΑ,  ανέφερε ότι οι Βούλγαροι διπλωμάτες, ιστορικοί και ευρωβουλευτές πιέζουν για την αλλαγή του ονόματος της έκθεσης ή της ακύρωσής της.

Και η υπόθεση έφθασε στο αποκορύφωμα της,  όταν το Βασιλικό Μουσείο αφαίρεσε το μήνυμα από τον ιστοχώρο του.

Οι Σκοπιανοί ισχυρίζονται ότι κατέβηκε από την ιστοσελίδα η ανακοίνωση για αναφέρονταν η χώρα τους,  ως FYROM,  και για αυτό είχε παρέμβει  η πρεσβεία της χώρας στις Βρυξέλλες, ενώ οι Βούλγαροι ισχυρίζονται ότι κατέβηκε η ανακοίνωση γιατί  επενέβη η βουλγαρική πρεσβεία  στο Βασιλικό Μουσείο του Βελγίου, αποδεικνύοντας ότι τα χειρόγραφα ήταν βουλγαρικά…

Πάντως ο Μποσέφσκι επιμένει ότι η αντίδραση των Βέλγων οφείλεται  στο αμφιλεγόμενο όνομα της χώρας και όχι της έκθεσης.
--

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr