Ιστορικοί Σκοπίων : «Δεν πρέπει να γιορτάζουμε τους Βαλκανικούς Πολέμους»



Οκτώβριος 29,  2012.

Σκόπια.

«Η ‘Μακεδονία’ δεν έχει τίποτε να γιορτάσει. Η ‘Μακεδονία’ στους βαλκανικούς πολέμους βρισκόταν σε καθεστώς κατοχής και δεν απελευθερώθηκε από την Οθωμανική Κυριαρχία αλλά αντικαταστάθηκε από εκείνην του Βασιλείου της Σερβίας».

"Αυτά είναι τα λόγια- τα αντιδραστικά λόγια, (όπως σημειώνεται)  των Σλάβων –Σκοπιανών Ιστορικών στη δήλωση του Προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ότι οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ήταν πόλεμοι απελευθερωτικοί για όλους τους λαούς της περιοχής", γράφει χαρακτηριστικά η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων ‘Dnevnik’-(Ημερολόγιο).

«Δεν γνωρίζουμε  πότε η  (σλαβική) «Μακεδονία» θεωρείται  ότι απελευθερώθηκε, το 1945, το 1941, ή το 1912, ή ακόμη όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Γιουγκοσλαβία. 

Δεν γνωρίζω τι πιστεύετε εσείς αλλά για μένα η απελευθέρωση της (σλαβικής) «Μακεδονίας» άρχισε από τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας που παρέστη στην  επέτειο της μάχης του Κουμάνοβο κατά των Οθωμανών το 1912.

Σύμφωνα, πάντως, με το  Σλαβο –σκοπιανό ιστορικό  Ντάλιμπορ  Γιοβανόφσκι -Далибор Йовановски,  η Βουλγαρία και η Σερβία  έχουν να κάτι για να εορτάσουν , αλλά η «Μακεδονία» (των Σλάβων),  δεν έχει κάτι για να γιορτάσει, γράφει χαρακτηριστικά το βουλγαρικό Φόκους.


--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr